مراقبتهای هفته اول ارتودنسی دندان چیست؟ یکی از درمانهای دندانپزشکی که باعث درمان کجی و نامنظمی دندانها میشود، ارتودنسی دندان است که میتوانید از نامرتبی دندانهای خود خداحافظی کنید. معمولاً در اوایل ارتودنسی یا هفته اول که هنوز به پلاک و ابزار ارتودنسی عادت نکردهاید، استفاده از براکتها سخت است و باید بهگونهای این براکتها تنظیم شوند که فرد کمتر اذیت شود.
در اوایل ارتودنسی ممکن است احساس ناخوشایندی داشته باشید اما با گذشت زمان متوجه وجود براکت بر روی دندانهایتان نمیشوید. در درمان ارتودنسی، سختترین مرحله فقط دو هفته اول است و بعد از آن خیلی راحت درمان ادامه پیدا میکند.
تنظیم کردن صحیح براکتها یکی از مهارتهای مهم یک ارتودنتیست حرفهای یا متخصص ارتودنسی است. در این مقاله دکتر محمد ناصری متخصص ارتودنسی در اصفهان قصد دارد به بررسی کامل انواع مراقبتهای ارتودنسی دندان بپردازد.
فهرست مطالب
- 1 مراقبتهای ارتودنسی
- 2 در جلسه اول ارتودنسی توجه به چه نکاتی مهم است؟
- 3 توصیهها و مراقبتهای روز اول ارتودنسی
- 4 روز اول ارتودنسی چه باید خورد؟
- 5 در هفته اول ارتودنسی چه مراقبتهایی باید انجام دهیم؟
- 6 بعد از ارتودنسی چه غذاهایی بهتر است بخوریم؟
- 7 مشکلات و سختیهای بعد از ارتودنسی
- 8 تغییرات ارتودنسی در ماه اول چیست؟
- 9 در مدت زمان صاف شدن دندانها در ارتودنسی چه باید کرد؟
مراقبتهای ارتودنسی
هفته اول و اوایل ارتودنسی دندان یکی از سختترین مراحل ارتودنسی است که مراقبتهای ارتودنسی دارای اهمیت زیاد و بالایی میباشد. هنگام استفاده از مواد غذایی در حین درمان ممکن است این ذرات بین پلاکهای ارتودنسی گیر کنند و باعث پوسیدگی دندان شما شوند. بنابراین باید بتوانید از دندانهای خود حین ارتودنسی مراقبت کنید تا بتوانید خطر پوسیدگی دندان را کاهش دهید. مراقبت ارتودنسی به سه دسته کلی مراقبتهای قبل از ارتودنسی، مراقبتهای حین ارتودنسی و مراقبتهای بعد از ارتودنسی تقسیم میشوند.
در جلسه اول ارتودنسی توجه به چه نکاتی مهم است؟
در جلسه اول ارتودنسی متخصص ارتودنسی نصب دستگاه ارتودنسی را انجام میدهد. در این جلسه درباره نکاتی در مورد نگهداری و مراقبتهای ارتودنسی و همچنین مشکلات احتمالی که ممکن است به وجود آید را به شما گوشزد میکند. نحوه صحیح و اصولی مسواک زدن و نخ دندان کشیدن در ارتودنسی و رعایت بهداشت دهان را به شما آموزش میدهد. همچنین در این جلسه میتوانید در مورد قیمت ارتودنسی و نحوه پرداخت آن سؤال کنید.
نکتهای که باید شما مد نظر داشته باشید این است که با زبان زدن یا دست زدن به براکتها چک کنید که آیا باعث زخمی شدن زبان شما میشوند و در صورت اذیت شدن حتماً به پزشک معالج خود اطلاع دهید.
برخی از دندانپزشکان وسایل مورد نیاز ارتودنسی را در جلسه اول در اختیار بیمار قرار میدهند اما در صورت ندادن آن وسایل به شما حتماً از دندانپزشک خود در مورد تجهیزات و لوازمی که برای ارتودنسی نیاز است همانند موم ارتودنسی، مسواک و نخ دندان پرسیده و یادداشت کنید و قبل از رسیدن به منزل آنها را خریداری نمایید و نکته ای دیگر اینکه در این جلسه حتماً برای جلسه بعدی نوبت رزرو کنید.
توصیهها و مراقبتهای روز اول ارتودنسی
چنانچه شما ارتودنسی ثابت انجام داده باشید در روزهای اولیه پس از نصب براکتها ممکن است کمی درد داشته باشید که میتوان گفت امری است طبیعی و به خاطر فشاری است که براکتها به دندانها وارد میکنند و این مشکل پس از چند روز کاملاً برطرف خواهد شد. مراقبتهای روز اول ارتودنسی بسیار مهم است و انجام آن باعث کاهش درد و آلرژی در افراد میشود.
بهتر است پس از نصب دستگاه ارتودنسی دهان را مرتب با آب نمک ولرم بشویید. توصیهای که میتوان کرد خوردن غذاهای آبکی و نرم است که مانع از فشار به دندانها و سیمهای ارتودنسی میشود. برای کم کردن درد نیز میتوانید از داروهای مسکن استفاده نمایید.
روز اول ارتودنسی چه باید خورد؟
در اولین روز کار گذاشتن دستگاه ارتودنسی جویدن غذا کمی دشوار است و هنوز دهان شما به وجود سیمها و براکتها عادت نکرده است و حس اضافی بودن آن در دهان شما ایجاد میشود. در روز اول ارتودنسی دندان برای زیاد نشدن درد و همچنین راحت خوردن غذا بهتر است از خوردن غذاهای سفت و سخت خودداری کنید. در روز اول ارتودنسی میتوانید غذاهایی مفید و مقوی مثل سوپ، آش، نان نرم و نازک، پوره سیب زمینی، حلیم، برنج کاملاً پخته شده و مواردی مثل آن استفاده کنید.
در هفته اول ارتودنسی چه مراقبتهایی باید انجام دهیم؟
مراقبتهای هفته اول ارتودنسی اهمیت زیادی دارد و بهتر است نکاتی را مد نظر داشته باشید تا دچار مشکل نشوید. همانطور که در مراقبتهای یک روزه اشاره شد بهتر است از غذاهایی که نیاز به جویدن زیاد دارد و خوردن آنها سخت است پرهیز کنید. از دندانپزشک خود نحوه صحیح مسواک زدن و نخ دندان کشیدن در شرایط ارتودنسی را جویا شوید.
در این چند روز بهداشت دهان خود را رعایت کنید و حتی میتوانید از دهانشویه با مشورت متخصص ارتودنسی نیز استفاده کنید. در صورت بروز هرگونه مشکل از دستکاری دستگاه ارتودنسی خودداری کنید و سریعاً با پزشک خود تماس بگیرید.
بعد از ارتودنسی چه غذاهایی بهتر است بخوریم؟
بعد از انجام ارتودنسی بهتر است غذاهایی تناول کنید که مانع از صدمه و آسیب به براکتها و دندانهای شما شود. غذاهایی مثل گروه غذایی لبنیات، گوشت سفید یا قرمز کاملاً پخته و لطیف، میوههای نرم مثل هلو، هندوانه و حبوبات کاملاً پخته میتواند باعث راحتی شما در طول درمان شود. دقت کنید که ماکارونی نپخته باعث چسبیدن به دندانها و براکتها میشود پس حتماً از کامل پختن آن اطمینان داشته باشید.
مشکلات و سختیهای بعد از ارتودنسی
بعد از کار گذاشتن براکتهای ارتودنسی ممکن است مشکلاتی در این مورد به وجود آید که بیشتر آن طبیعی است و بهمرور زمان رفع میشود و برخی نیز به خاطر رعایت نکردن مراقبتهای بعد از ارتودنسی است میباشد. در ادامه به چند مورد از آنها اشاره خواهیم کرد.
- درد پس از ارتودنسی
- ایجاد آلرژی یا حساسیت به براکت و سیم ارتودنسی
- پوسیدگی و خرابی دندانها
- ظاهر شدن لکههای سفید رنگ روی دندانها
- احتمال شل شدن دندانها حین ارتودنسی
- نامناسب شدن فاصله بین دندانها
تغییرات ارتودنسی در ماه اول چیست؟
در ماه اول ارتودنسی دندانها کمکم شروع به حرکت میکنند که این میتواند برای برخی افراد مخصوصاً در ماه اول همراه با درد باشد. این میزان درد بستگی به میزان ناهنجاری دندانها و سرعت حرکت آنها دارد. در ماه اول ارتودنسی ممکن افرادی تاب و توانی برای تحمل این درد را نداشته باشند و از ادامه روند ارتودنسی منصرف شوند. البته داشتن درد در روزهای اولیه ارتودنسی نرمال است و به مرور زمان کمتر خواهد شد.
در مدت زمان صاف شدن دندانها در ارتودنسی چه باید کرد؟
ارتودنسی یک روند درمانی بلند مدت برای رفع ناهنجاریها و کجی دندانهاست و مدت زمان صاف شدن دندانها در ارتودنسی ممکن است چندسالی ببرد. پس بهتر است در این مدت درمان توصیههایی را برای کاهش خرابی و پوسیدگی دندانها و همچنین سریعتر شدن طول درمان انجام دهیم. البته در اشخاصی که از ارتودنسی متحرک استفاده میکنند بروز این مشکلات کمتر است. در ادامه چند مورد از توصیههایی که میتواند مانع از بروز احتمالی مشکلات در زمان ارتودنسی شود را به شما خواهیم گفت.
- مسواک زدن و نخ دندان کشیدن منظم و درست دندانها
- استفاده از دهانشویه و یا فلوراید تراپی در فواصل زمانی منظم
- مراجعه و چکاپ به موقع در طول درمان ارتودنسی
- استفاده از غذاهای نرم و راحت در برنامه غذایی
در پایان
در این مقاله در مورد مراقبتهای هفته اول ارتودنسی دندان و بعد از آن و همچنین غذاهای مناسب دوران ارتودنسی صحبت کردیم. همانطور که میدانید مراقبتهای بعد از ارتودنسی در جلوتر افتادن مدت درمان تأثیر دارد. چنانچه شما در اصفهان قصد انجام ارتودنسی را دارید میتوانید با مطب دکتر محمد ناصری متخصص ارتودنسی اصفهان تماس بگیرید.