زمان‌بندی رویش دندان شیری

دندان تا چند سالگی در می‌آید

رویش دندان‌های کودک جز شیرین‌ترین مراحل رشد کودک برای والدین است. از سوالات رایج پدران و مادران دغدغه‌مند این است که دندان تا چند سالگی در می‌آید؟. به‌طور طبیعی اولین دندان‌های شیری کودکان در 6 ماهگی در قسمت جلو فک پایین می‌رویند.اولین دندان دائمی کودکان بین 5 تا 7 سالگی رشد می‌کند.

این آغاز رویش دندان‌ها است. روییدن دندان‌ها تا سن 23 سالگی ادامه دارد. در این مقاله دکتر محمدناصری متخصص ارتودنسی در فولادشهر اصفهان روند رویش دندان‌ها از کودکی تا بزرگ‌سالی را به‌طور کامل توضیح می‌دهند .

مشاوره وتماس با دکتر محمد ناصری متخصص ارتودنسی اصفهان

رویش دندان شیری

در اغلب کودکان رویش دندان شیری با دو دندان میانی در فک پایین، بین 6 تا 10 ماهگی شروع می‌شود. سپس دو دندان میانی در فک بالا بین 8 تا 12 ماهگی رشد خواهند کرد. اولویت رشد دندان شیری در فک پایین است. در حدود 2 سالگی الی  2.5 سالگی در هر فک 10 دندان شیری روییده است. تا پایان 3 سالگی باید تمامی دندان‌های شیری که درمجموع 20 دندان هستند، در فک بالا و پایین رشد خود را کامل کرده باشند.

در اغلب کودکان بین دندان‌های شیری فاصله دیده می‌شود. این فاصله بین دندادن‌های شیری طبیعی است، و نیازی نیست والدین از این بابت نگران فاصله افتادن بین دندان های اصلی باشند. ظاهر دندان‌های شیری نسبت به دندان‌های دائمی کوچک‌تر و سفیدتر است. دندان‌های شیری از 6 سالگی شروع به افتادن می‌کنند.

 رشد دندان آسیاب شیری در کودکان

دندان شیری آسیاب جزء آخرین دندان‌های شیری کودک می‌باشد. دندان‌های آسیاب کوچک بین 16 تا 20 ماهگی می‌رویند. دندان‌های آسیاب بزرگ شیری بین 23 ماهگی تا 33 ماهگی در عقب فک بالا و پایین رشد می‌کنند.

مراقبت از دندان‌های آسیاب شیری کودک بسیار مهم است، زیرا به کمک این دندان ها  می‌تواند شروع به جویدن کند. دندان‌های آسیاب جزء آخرین دندان‌های شیری هستند که می‌افتند. درنتیجه در صورت عدم مراقبت والدین این دندان‌ها ممکن است دچار پوسیدگی شوند.

رشد دندان اسیاب در کودکان

زود افتادن دندان شیری

افتادن دندان شیری در 5 سالگی و یا حتی در سن کمتر از 5 سالگی برای والدین نگران‌کننده است. سن طبیعی افتادن دندان‌های شیری بین 6 تا 12 سالگی است. افتادن زودهنگام دندان‌های شیری می‌تواند به دلایل مختلفی باشد. ازجمله دلایل افتادن زودهنگام دندان شیری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • وارد آمدن ضربه شدید به دندان
  • پوسیدگی عمیق دندان شیری
  • آسیب دیدن ریشه دندان
  • بیماری نوتروپیسی( ابتلا به عفونت پریودنتال در اثر کاهش ایمنی بدن)
  • بیماری هیپو فسفاتاز
  • دیابت

یکی از مهم‌ترین اقدامات پس از افتادن زودهنگام دندان شیری کودکان این است که به متخصص ارتودنسی کودکان مراجعه کنید. متخصص ارتودنسی با معاینه فک کودک و دندان‌های دائمی زیرخط لثه برای کودک فضا نگه‌دار تجویز می‌کند. فضا نگه‌دار دندان شیری در دو نوع ثابت و متحرک وجود دارد. با نصب فضا نگهدار از حرکت دندان‌های مجاور به سمت جای خالی دندان ازدست‌رفته جلوگیری می‌شود. استفاده از فضا نگهدار باعث می شود دندان دائمی نهفته باقی نماند. عدم استفاده از فضا نگهدار و مراقبت نکردن از دندان‌های شیری، موجب کج درآمدن دندان اصلی و به‌هم‌ریختگی دندان‌ها می‌شود.

اهمیت استفاده از فضا نگهدار دندان، هنگامی که دندان شیری زود می‌افتد

تأخیر دررویش دندان شیری

دیر درآمدن دندان شیری کودک تا 13 الی 18 ماهگی امری طبیعی است. اگر تا 16 ماهگی خبری از جوانه‌های سفید دندان روی لثه کودک پدیدار نشد، بهتر است به متخصص دندان‌پزشک کودکان مراجعه کنید. تأخیر دررویش دندان‌های شیری دلایل مختلفی ازجمله ژنتیک، نقص مینای دندان، کمبود مواد مغذی، کمبود وزنی و … دارد.

رویش اولین دندان دائمی در چندسالگی می‌باشد؟

اولین دندان دائمی کودک بین 6 تا 7 سالگی رشد می‌کند. اولین دندان دائمی، دندان آسیاب بزرگ فک پایین هست. دندان آسیاب بزرگ اول در پشت دندان‌های شیری بدون افتادن دندان شیری می‌روید.  به همین دلیل بسیاری از والدین متوجه روییدن اولین دندان دائمی کودک خود نمی‌شوند. والدین باید نحوه مراقبت از دندان آسیاب دائمی را به کودکان خود آموزش دهند. در صورت عدم انجام مراقبت‌های لازم، دندان آسیاب به‌عنوان اولین دندان دائمی بیشترین احتمال پوسیدگی را دارد.

زمان‌بندی رویش دندان دائمی

نحوه درآمدن دندان‌های دائمی از زیرخط لثه

رویش دندان‌های دائمی زیرخط لثه در سن 6 سالگی شروع می‌شود. جوانه‌های دندان دائمی به‌مرورزمان رشد می‌کند و به سمت بالای لثه حرکت می‌کند. با حرکت دندان‌های دائمی ریشه‌های دندان‌های شیری سست می‌شوند. در این شرایط می‌گویند دندان شیری لق شده‌اند. با افتادن دندان شیری، دندان دائمی جایگزین می‌شود.

مدت‌زمان رویش دندان‌های دائمی ( روند رشد دندان‌های دائمی)

دندان‌های دائمی از 6 سالگی تا 12 سالگی رشد می‌کنند. در پایان 13 سالگی هر فرد 28 دندان دائمی دارد. 16 دندان در فک بالا و  16 دندان در فک پایین روییده‌اند.

4 دندان عقل در فاصله بین 17 الی 23 سالگی رشد می‌کنند. به‌طورمعمول هر فرد در دوره جوانی 32 دندان در دهان خود دارد.

بهترین سن برای ارتودنسی کودکان حدود 7 الی 9 سالگی می‌باشد. در سن 7 سالگی با رشد دندان‌های دائمی و الگوی رشد فکی ، بسیاری از ناهنجاری‌های فکی و دندانی به‌آسانی قابل‌ تشخیص هستند. مزیت ارتودنسی در دوران کودکی این است که مال الکوژن‌ دندان‌ها به‌آسانی و در مدت‌ زمان کمتری قابل‌ درمان هستند.

انواع ارتودنسی کودکان شامل : ارتودنسی فلزی، ارتودنسی نامرئی، ارتودنسی لینگوال می‌باشد.

رویش دندان در بزرگ‌سالی

تنها دندان‌هایی که در بزرگ‌سالی می‌رویند، دندان‌های عقل هستند. دندان‌های عقل رشد خود را در دهه سوم زندگی تکمیل می‌کنند. سؤال پرتکراری که از دندان‌پزشکان پرسیده می‌شود این است که آیا افرادی که دندان‌های خود را در اثر حادثه‌ای ازدست‌داده‌اند، امکان رویش مجدد دندان دائمی آن‌ها هست یا خیر؟ جواب این سؤال خیر می‌باشد. امکان رویش دندان‌های دائمی ازدست‌رفته در هیچ شرایطی ممکن نمی‌باشد.

پر کردن جای خالی دندان دائمی با لمینت یا ارتودنسی امکان‌پذیر است . برای آنکه بدانید چگونه با ارتودنسی جای دندان خالی را پر می‌کنند، مقاله ارتودنسی با کشیدن دندان را مطالعه فرمایید.

تأخیر دررویش دندان‌های دائمی

در بسیاری از کودکان پس از افتادن دندان شیری تا مدت زیادی جای دندان اصلی خالی می‌ماند. تأخیر دررویش دندان‌های اصلی تحت عوامل گوناگونی صورت می‌گیرد که به شرح زیر می‌باشند:

  • عوامل ژنتیکی و وراثتی
  • نبود جای کافی برای رشد دندان‌ها
  • رشد کردن دندان در یک مسیر اشتباه
  •  سوءتغذیه در کودک
  • نبود دندان دائمی در زیر لثه

28 دندان دائمی،  باید تا سن 13 سالگی روییده باشند. در غیر این صورت بهتر است حتماً به یک دندان‌پزشک متخصص مراجعه کنید تا علت درنیامدن دندان دائمی مشخص شود و درمان مناسب و به‌ موقع صورت گیرد.

رویش دندان نهفته

هنگامی‌که دندان رشد خود را تکمیل نکند و از لثه خارج نشود در این صورت دندان نهفته می‌ماند. دندان می‌تواند درون استخوان فک نهفته بماند و یا از استخوان فک خارج شود ولی درون لثه باقی بماند. دندان نهفته باعث پوسیدگی و آسیب دیدن ریشه سایر دندان‌ها می‌شود. تشخیص دندان نهفته با رادیوگرافی و توسط دندان‌پزشک انجام می‌شود. یکی از راه‌های درمان دندان نهفته با ارتودنسی است.

برای درمان دندان نهفته، در وهله اول متخصص ارتودنسی سعی می‌کند، با کمک ابزارهای ارتودنسی به دندان نهفته را به قرار گرفتن در قوس دندانی هدایت کند. کشیدن دندان نهفته یکی دیگر از راه‌های درمان می‌باشد. پس از تشخیص وجود دندان نهفته حتماً برای درمان آن اقدام کنید تا سلامتی سایر دندان‌ها به خطر نیفتد.

رویش دندان نهفته

و در پایان:

در این مقاله روند رویش دندان‌ها را از کودکی تا بزرگسالی بررسی کردیم. رویش دندان‌های شیری از 6 ماهگی شروع می شود و تا 3 سالگی پایان می‌یابد. مراقبت از دندان‌های شیر بسیار حائز اهمیت می‌باشد، چراکه سلامت دندان‌های شیری نقش بسزایی در جویدن ، تکلم ، رشد فک و دندان‌های دائمی دارد. رشد دندان‌های اصلی از 6 سالگی شروع می‌شود و تا 13 سالگی پایان می‌یابد. آخرین دندان‌هایی که می‌رویند 4 دندان عقل هستند.

اگر احساس می‌کنید درروند رویش دندان‌های کودکتان اختلالی به وجود آمده است می‌توانید به دکتر محمدناصری متخصص ارتودنسی در فولادشهر اصفهان مراجعه نمایید. محیط آرام  مطب دکتر ناصری مانع از ایجاد هرگونه احساس استرس برای کودک دلبندتان می‌باشد. برای رزرو نوبت مشاوره ارتودنسی کودکان با مطب دکتر ناصری با شماره 09130211313 تماس حاصل فرمایید.

مقالات ارتودنسی جدید

صفحات بروز رسانی شده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

Call Now Button