از ابتدای شروع درمان ارتودنسی فرد منتظر رسیدن لحظه برداشتن براکت های ارتودنسی و دیدن دندانهای صاف و یکدست خود است. نحوه برداشتن براکت های ارتودنسی از اهمیت بالایی برخوردار است، چراکه کوچکترین سهل انگاری موجب آسیب دیدن دندانها میشود. مراحل کندن بریس ارتودنسی بدون درد میباشد و هیچ گونه بی حسی نیاز ندارد.
در ادامه این مقاله همراه دکتر محمد ناصری متخصص ارتودنسی در اصفهان باشید تا نحوه دی باندینگ ارتودنسی را برای شما عزیزان به طور کامل شرح دهند.
فهرست مطالب
- 1 برداشتن براکت های ارتودنسی یا دی باندینگ ارتودنسی
- 2 مراحل برداشتن براکت های ارتودنسی
- 3 ریتینر یا نگهدارنده راهحلی برای جلوگیری از باز شکست نتایج ارتودنسی
- 4 اقدامات لازم پس از برداشتن براکت های ارتودنسی
- 5 کندن براکت های ارتودنسی در خانه
- 6 آیا کندن براکت ها ی ارتودنسی درد دارد؟
- 7 برداشتن موقت براکت ارتودنسی
برداشتن براکت های ارتودنسی یا دی باندینگ ارتودنسی
پس از تمام شدن مدت درمان ارتودنسی و به دست آمدن نتیجه درمان ، نوبت به برداشتن بریس ارتودنسی میرسد. کندن براکت های ارتودنسی مراحلی بسیار ساده و کوتاهتری دارد. پس از دی باندینگ براکت ها، زیبایی لبخندتان با دندانهای صاف و یکدست و تأثیر ارتودنسی را بر حالت صورتان گذاشته است را میتوانید بهوضوح مشاهده کنید.
در ارتودنسی کوتاه مدت افراد پس از گذشت 6 تا 9 ماه میتوانند براکت های ارتودنسی خود را بردارند. ارتودنسی کوتاه مدت برای افرادی با ناهنجاریهای خفیف مناسب است.
مراحل برداشتن براکت های ارتودنسی
در اخرین جلسه معاینه ارتودنسی ابه کمک اخرین عکس اشعه ایکس ارتودنسی وضعیت حرکت دندانها ر ا بررسی میکند و در صورتی که نتایج درمان ارتودنسی رضایت بخش باشد، متخصص ارتودنسی برای برداشتن براکتها و پایان مرحله فعال ارتودنسی اقدام میکند.
اگر مایلید بدانید ایا عکس اشعه ایکس ارتودنسی عوارضی دارد، مقاله ایا اشعه ایکس برای ارتودنسی بی خطر است؟ را مطالعه فرمایید.
برداشتن کش یا اورینگ ارتودنسی
کش های الاستیک برای حرکت دادن دندانها در جهت خاصی استفاده میشوند. اگر متخصص ارتودنسی برای درمان مال آلکوژن از کش های ارتودنسی استفاده کرده باشد قدم اول برداشتن کش های ارتودنسی بهوسیله یک قلاب مخصوص است.
در آوردن سیم ارتودنسی از میان براکت ها
مرحله دوم جدا کردن سیمها از میان براکت های ارتودنسی است. سیم ارتودنسی از میان براکت ها عبور داده میشود و نیروی تنظیم شده ایی را به دندانها وارد میکند که همین امر موجب حرکت دندانها میشود.
جدا کردن براکت ارتودنسی از روی دندان
برای کندن براکت های ارتودنسی ، دندانپزشک ارتودنسی با استفاده از ابزارهای مخصوص مانند سیمچین ، با اعمال فشار در جهتی خاص ، براکت ها را از روی دندانها جدا میکنند.
مهارت و تجربه متخصص ارتودنسی در این مرحله از دی باندینگ ارتودنسی بسیار اهمیت دارد. در صورتی که دندانپزشک متخصص ارتودنسی از تجربه کافی برخوردار نباشد ، احتمال آسیب زدن به مینای دندانها در این مرحله وجود دارد.
تمیز کردن چسب باندینگ ارتودنسی
بعد از برداشتن براکت احتمال دارد میزان چسب یا سیمان باندینگ، روی دندانها باقی بماند. دندانپزشک متخصص با استفاده از سمباده مخصوص اقدام به تمیز کردن سطح دندانها میکند.
بیماران گرامی دکتر محمد ناصری پس از اتمام درمان موفقیت آمیز ارتودنسی
ریتینر یا نگهدارنده راهحلی برای جلوگیری از باز شکست نتایج ارتودنسی
پس از برداشتن بریس های ارتودنسی ، برای تثبیت دندان در موقعیت جدید و عدم باز شکست نتایج ارتودنسی ، ارتودنتیست توصیه میکند چند ماه از نگهدارنده یا ریتینر استفاده کنید. به همین منظور برای ساخت ریتینر از دندانهای صاف و یکدست شما یک قالب تهیه میشود. ریتینر در دو نوع ثابت و متحرک هستند .
نوع ثابت آنها یک سیم است که به پشت دندانها متصل میشوند . مدت استفاده از ریتینر ثابت کوتاه تر از ریتینرهای متحرک میباشد. نگهدارندههای متحرک در دو نوع شفاف و هالی هستند. مدتزمان استفاده از نگهدارنده بستگی به شدتهای ناهنجاریهای دندانی فرد قبل از ارتودنسی دارد.
اقدامات لازم پس از برداشتن براکت های ارتودنسی
برای حفظ نتایج ارتودنسی و تکمیل درمان اصلاح طرح لبخند، نیاز تا اقدامات دیگری نیز انجام دهید:
مراقبت و رعایت بهداشت دهان و دندان
پس از برداشتن براکت های ارتودنسی، مینای دندانها و لثهها بسیار حساس هستند. نکات مراقبتی که دوران ارتودنسی رعایت میکردید را همچنان ادامه دهید تا حساسیت دندانها و یا التهاب لثهها بهبود پیدا کند. مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و استفاده از دهانشویه به رفع لکههای دندانها کمک میکند.
جرم گیری دندانها پس از برداشتن بریسهای ارتودنسی
انجام جرم گیری پس از ارتودنسی برای زدودن جرمها و لکههایی که روی دندانها ایجاد شده است، ضروری میباشد. به دلیل آنکه با وجود براکت ها نمیتوان به خوبی سطح دندانها را مسواک زد، احتمال تشکیل جرم و پلاک در مدت درمان ارتودنسی بسیار زیاد است.
در اغلب بیماران مدت ارتودنسی بیش از یک سال طول خواهد کشید که موجب سخت شدن پلاک ها روی دندانها میشود. همچنین در مواردی دیده شده، تشکیل جرم روی دندان ها، عاملی برای پوسیدگی دندانها در ارتودنسی و التهاب لثه میباشد.
سفید کردن دندانها پس از ارتودنسی
پس از برداشتن براکت های ارتودنسی در اغلب افراد سطح دندانهایشان زرد شده یا لکههایی روی آنها ایجاد شده است. برای سفید کردن دندانها، پس از ارتودنسی روشهایی مانند بلیچینگ یا روشهای خانگی را با مشورت دندانپزشک متخصص خود انجام دهید.
اکثر دندانپزشکان توصیه میکنند 4 تا 6 ماه پس از برداشتن براکت های ارتودنسی برای بلیچینگ اقدام کنید. چرا که امکان دارد پس از برداشتن بریس های ارتودنسی ثابت، سطح مینای دندان کمی ضعیف شده باشد. انجام روشهای سفید کردن دندانها پس از گذشتن چند ماه از ارتودنسی، زمان کافی را برای ترمیم مینای دندان فراهم می کند.
کندن براکت های ارتودنسی در خانه
کندن براکت ارتودنسی در منزل را هیچ متخصص ارتودنسی پیشنهاد نمی کند، زیرا برداشتن بریس ارتودنسی در خانه، عوارض و خطرات جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد. در برخی موارد در کنار بریس های ارتودنسی ابزارهای دیگری مانند مینی ایمپلنت ارتودنسی نیز استفاده شده است که یک فرد معمولی دانش و لوازم دندانپزشکی مخصوص برای خارج کردن دستگاه های ارتودنسی را ندارد. دی باندینگ ارتودنسی توسط فرد در خانه امکان دارد سبب آسیب رساندن به لثهها و زخم شدن دهان شود.
سایر خطرات و عوارض کندن بریس ارتودنسی در خانه:
از دست دادن دندان: اگر هنگام کندن براکت با ابزارهای نامناسب نیروی بیشازحد و در جهت غلط به دندانها وارد شود، موجب لق شدن یا از دست دادن دندانها میشود.
آسیب دیدن و ایجاد روی دندان: در صورت نداشتن مهارت کافی و ابزار مناسب، احتمال شکستن دندان و ایجاد حفره روی آن بسیار زیاد است. آسیب دیدن دندان می تواند، خراب شدن و پوسیدگی دندانها را تسریع ببخشد.
احساس درد شدید: هنگامی که خود فرد در خانه بریس های ارتودنسی را برمیدارد، درد بسیار زیادی را تجربه خواهد کرد. در صورتی که دی باندینگ ارتودنسی توسط ارتودنتیست انجام شود هیچ گونه درد و عوارضی را به دنبال نخواهد داشت.
آیا کندن براکت ها ی ارتودنسی درد دارد؟
خیر، برداشتن براکت های ارتودنسی هیچ گونه دردی نخواهد داشت و نیازی به تزریق بی حسی نیز ندارد. دندانپزشک متخصص ارتودنسی بدون آنکه آسیبی به مینای دندانها وارد کند به کمک سیم چین مخصوص و با فشاری کنترل شده، براکت را از سطح دندان جدا می کنند.
در هنگام کنده شدن براکت، یک صدای کوچک به گوش می رسد که شاید برای برخی از افراد احساس ناخوشایندی ایجاد کند؛ اما این صدا کاملاً طبیعی میباشد.
برداشتن موقت براکت ارتودنسی
بسیاری از افراد در حین درمان ارتودنسی، رویدادهای مهمی مانند موقعیت مهم کاری، پایان دوره تحصیل و یا حتی عروسی برایشان پیش می آید و میخواهند بهصورت موقت براکت های ارتودنسی خود را بردارند. برداشتن موقت براکت ارتودنسی با در نظر گرفتن شرایطی خاص امکان پذیر است، اما توسط دندانپزشکان متخصص توصیه نمی شود.
دی باندینگ ارتودنسی و سپس باندینگ مجدد، احتمال آسیب رساندن به مینای دندان را دو چندان می کند و همچنین موجب تحمیل هزینه اضافی برای فرد میشود.
سخن پایانی
کندن براکتها یا دی باندینگ ارتودنسی، هیجان انگیز ترین مرحله ارتودنسی است که میتوانند پسازآن از دندانهای صاف و یکدست خود لذت ببرید. مرحله برداشتن بریس های ارتودنسی در عین ساده بودن، نیاز به مهارت و ابزارهای مخصوص دارد. به همین دلیل حتماً باید توسط متخصص ارتودنسی انجام پذیرد؛ و به هیچ عنوان کندن براکت های ارتودنسی در خانه توصیه نمی شود. مدت زمان لازم برای دی باندینگ ارتودنسی از جلسه چسباندن براکت ها کوتاه تر است.
دکتر محمد ناصری انواع خدمات ارتودنسی کودکان و درمان ناهنجاریهای دندانی بدون جراحی در اصفهان انجام میدهند. می توانید با فرستادن پرونده دندانپزشکی خود از امکان مشاوره آنلاین بهرهمند شوید. همچنین برای معاینه حضوری با شماره 03130211313 تماس حاصل فرمایید.