کش ارتودنسی

کش ارتودنسی | معرفی انواع الاستیک ارتودنسی و نحوه اتصال آنها

اگر متخصص ارتودنسی برای درمان ناهنجاری های دندانی فکی شما، ارتودنسی ثابت به همراه کش ارتودنسی را پیشنهاد داده است؛ و یا افرادی را می‌بینید که ارتودنسی آن‌ها رنگی است و برایتان سال پیش آمده است که:

نحوه استفاده از کش ارتودنسی چگونه است؟
مدت ارتودنسی همراه با الاستیک ارتودنسی چه قدر است؟
آیا کش های ارتودنسی درد دارند؟
آیا خود فرد می‌تواند کش های ارتودنسی را تعویض کند؟

دکتر محمد ناصری متخصص ارتودنسی اصفهان پاسخ تمامی سؤالات را در مطالب زیر به مفصل شرح داده‌اند. همچنین اطلاعات بیشتری در مورد معایب و انواع کش های ارتودنسی نیز گفته‌اند، با ما همراه باشید.

مشاوره وتماس با دکتر محمد ناصری متخصص ارتودنسی اصفهان

کش ارتودنسی چیست؟

کش ارتودنسی که نام دیگر آن الاستیک ارتودنسی است، یک حلقه لاستیکی است که به براکت های ارتودنسی متصل می‌شود. برای درمان انواع مال آلکوژن که در سطح پیشرفته قرار دارند، استفاده از کش ارتودنسی روند درمان را کوتاه‌تر و آسان‌تر می‌کند. کش ارتودنسی با اتصال به براکت در ارتودنسی ثابت، نیروی هدایت شده‌ای را به دندان‌ها و فک وارد می‌کند. این نیروی مضاعف از سوی کش ارتودنسی به حرکت دندان و هماهنگ شدن فک بالا و پایین سرعت می‌بخشد.

کش ارتودنسی چیست؟

جنس کش ارتودنسی

اغلب کش های ارتودنسی از جنس لاتکس هستند؛ اما به دلیل حساسیت برخی از بیماران به جنس لاتکس کش های ارتودنسی در جنس‌های دیگری به غیر از لاتکس ساخته می‌شوند. کش های ارتودنسی از جنس لاتکس تا حدود 24 ساعت خاصیت کشسانی خود را حفظ می‌کنند. کش های لاتکس از هرجنسی که باشند انتظار متخصص را برای رسیدن به هدف درمان برآورده می‌کنند.

کاربرد الاستیک ارتودنسی چیست؟

کش های ارتودنسی، حرکت دندان‌ها و منطبق شدن فک بالا و پایین را تسهیل می‌کند. افرادی که به ناهنجاری‌های دندانی مانند کراس بایت، دیپ بایت و اروبایت دچار هستند، نیروی حاصل از بریس های ارتودنسی کافی نبوده و به همین دلیل متخصص ارتودنس از کش های ارتودنسی استفاده می‌کند.

یکی از کاربردهای مهم کش های ارتودنسی در ارتودنسی کاموفلاژ است. در ارتودنسی کاموفلاژ، به کمک بریس های ارتودنسی وابزارهای جانبی مانند مینی ایمپلنت ارتودنسی و الاستیک ارتودنسی ناهنجاری دندانی فکی را بدون نیاز به جراحی فک درمان می‌کنند. الاستیک ارتودنسی در ارتودنسی عقب بردن فک پایین، جلو کشیدن فک بالا و پایین کاربرد مؤثری دارد.

انواع کش ارتودنسی

الاستیک ارتودنسی از نظر کاربردی به دو نوع اورینگ (O-ring) و رابربند تقسیم می‌شوند. انواع مدل‌های کش ارتودنسی از نظر کاربرد و مشخصات با یکدیگر تفاوت دارند که به بررسی آن‌ها می‌پردازیم:

انواع کش ارتودنسی

کش ارتودنسی اورینگ

کش های ارتودنسی اورینگ حلقه‌های کوچکی هستند که به دور هر براکت ارتودنسی قرار می‌گیرند. این کش به منظور نگه‌داشتن سیم در شیار براکت استفاده می‌شود. نام دیگر کش اورینگ، لیگاشور می‌باشد که اتصال سیم و براکت را حفظ می‌کند.

در ارتودنسی رنگی، ارتودنتیست رنگ های گوناگونی از لیگاشور را استفاده می‌کند. در ارتودنسی کودکان، کش های رنگی اورینگ بسیار قابل توجه و مورد استقبال کودکان است.

کش ارتودنسی رابربند

کش ارتودنسی رابربند از نظر ظاهری بزرگ‌تر از کش های اورینگ است و در رنگ‌های مختلفی ساخته می‌شود. کاربرد کش های رابربند این است که با وارد کردن فشار کنترل‌شده‌ای، حرکت دندان‌ها و فک را تسریع کنند. این کش های برای اتصال دندان‌ها در یک ردیف و یا اتصال فک بالا و پایین به یکدیگر استفاده می‌شود.

انواع اتصال کش‌های ارتودنسی

الاستیک‌های ارتودنسی چگونه با توجه به هدف درمان به چند طریق بسته می‌شوند؛ که به توضیح کامل هرکدام می‌پردازیم:

کش ارتودنسی کلاس 1

اتصال کش ارتودنسی یک برای بستن فاصله بین دندان‌ها کاربرد دارد. در این نوع اتصال دندانهای آسیاب بالایی به دندان‌های جلویی بالا متصل می‌شوند. تا با اعمال نیرو فاصله بین دندان‌ها را رفع کنند.

کش ارتودنسی کلاس 2

الاستیک ارتودنسی کلاس 2 برای حرکت دندان‌های جلو فک بالا به سمت عقب و دندان‌های آسیاب فک پایین به سمت جلو استفاده می‌شود. کش ارتودنسی در کلاس 2 از دندان‌های نیش بالا به دندان‌های آسیاب اول یا دوم فک پایین وصل می‌شود.

کش ارتودنسی کلاس 3

در اتصال کش ارتودنسی کلاس 3، کش ارتودنسی از براکت قلاب‌دار دندان نیش فک پایین به دندان آسیاب فک بالا وصل می‌شود. الاستیک ارتودنسی کلاس 3 برعکس کش ارتودنسی کلاس 2 می‌باشد.

کش ارتودنسی کلاس 3 مثلثی

در اتصال کش ارتودنسی کلاس 3 مثلثی، دندان‌های آسیاب کوچک و بزرگ به عنوان قاعده و دندان نیش راس اتصال مثلثی را می سازند.

کش الاستیک ارتودنسی کلاس مستطیلی (جعبه‌ای)

در پیکربندی مستطیلی دو دندان در یک ردیف از فک بالا به دو دندان در فک پایین متصل می‌شوند. کلاس مستطیلی به هماهنگ شدن و روی‌هم قرار گرفتن دو فک کمک می‌کند.

الاستیک ارتودنسی کلاس میدلاین

برای تراز کردن عمودی دو فک، کش ارتودنسی را از دندان نیش فک بالا به دندان نیش فک پایین متصل می‌کنند.

نمونه کیس های درمانی دکتر محمد ناصری

مدت زمان استفاده از کش ارتودنسی به چه صورت است؟

طول درمان ارتودنسی همراه با کش به نظر متخصص ارتودنسی بستگی دارد. به گفته متخصصان ارتودنسی بهتر است در کل 24 ساعت شبانه روز کش های ارتودنسی را استفاده کنند؛ و هر 6 یا 8 ساعت (3 الی 4 مرتبه در روز) کش های ارتودنسی را تعویض کنید. استفاده از یک ارتودنسی در طولانی مدت موجب کاهش خاصیت کشسانی و کمتر شدن تأثیر آن می‌شود.

ساعات استفاده از الاستیک ارتودنسی باید مطابق با دستور ارتودنتیست باشد. برخی از ارتودنتیست‌ها به بیماران خود توصیه می‌کنند حتی در زمان غذا خوردن نیز از کش های را از دهانشان خارج نکنند. علت این امر این است که حرکت دندان در هنگام جویدن سریع تر است؛ و متصل بودن کش ها در این هنگام باعث هدایت حرکت آن‌ها می‌شود.

کش های ارتودنسی باید در زمان‌های خواب ورزش و انجام فعالیت‌های روزمره استفاده شود. تداوم در استفاده از الاستیک‌ها موجب اثر بخشی سریع‌تر و کوتاه‌تر شدن مدت ارتودنسی می‌شود.

البته برای پیشگیری از پوسیدگی دندان‌ها در ارتودنسی و استفاده بهتر از مسواک مخصوص ارتودنسی، در هنگام تمیز کردن دندان‌ها و بریس ارتودنسی کش را بردارید و مجدد نصب کنید.

مدت زمان استفاده از کش ارتودنسی

از کجا کش ارتودنسی بخریم؟

برای خرید کش ارتودنسی می‌توانید به داروخانه‌های سطح شهر مراجعه کنید و کش ارتودنسی مخصوص خود را تهیه نمایید. اغلب متخصصان ارتودنسی در مطب خود انواع کش های ارتودنسی را دارند و نیازی نیست برای خرید آن خود فرد اقدام کند، بلکه ارتودنتیست آن را در اختیار بیمار خود قرار می‌دهد. کش ارتودنسی قیمت بالایی ندارد.

معایب استفاده از کش ارتودنسی در طول مدت درمان

کش های ارتودنسی فشار مضاعفی علاوه بر نیروی بریس ارتودنسی به دندان‌ها وارد می‌کند. اگر متخصص ارتودنسی مجموع نیروهای وارد بر دندان را تنظیم نکند، در درازمدت می‌تواند موجب لق شدن دندان در ارتودنسی و یا تحلیل ریشه دندان در ارتودنسی شود.

افرادی که از کش های ارتودنسی استفاده می کنند، به خصوص در روزهای اول، احساس درد می‌کنند که البته طبیعی بوده و باید بین 7 تا 10 روز تسکین پیدا کند. در غیر این صورت باید به متخصص ارتودنسی خود اطلاع دهید. همچنین با راهکارهای کاهش درد با مشاوره و راهنمایی‌های ارتودنتیست خود درطول مدت درمان ارتودنسی میزان درد را کمتر کنید.

برای تسکین درد ارتودنسی از راهکار های کاهش درد ارتودنسی می‌توانید استفاده کنید.

وجود کش های ارتودنسی علاوه بر بریس های ارتودنسی، مسواک زدن و تمیز کردن دندان‌ها را مشکل می کند. به همین دلیل دکتر محمد ناصری به مراجعه کنندگان خود توصیه می کند که در هنگام مسواک زدن، کش های خود را از دهان خارج کنند و بعد از اتمام مسواک زدن ، مجدداً آنها را نصب کنند.

معایب استفاده از کش ارتودنسی

مزایای استفاده از کش های ارتودنسی

استفاده از کش های ارتودنسی موجب سخت شدن عمل جویدن و همچنین صحبت کردن می‌شود و برخی از افراد به ویژه اغلب کودکان از استفاده آن‌ها امتناع می‌ورزند؛ اما استفاده از کش های ارتودنسی مزیت هایی نیز دارد که ارزش تحمل سختی آن را دارد.

  • کوتاه شدن مدت درمان ارتودنسی
  • هماهنگ شدن فک بالا با فک پایین
  • برقراری تناسب بین اجزای صورت
  • آسان و راحت بودن تعویض کش های ارتودنسی
  • قیمت مناسب تر آن نسبت به سایر تجهیزات جانبی ارتودنسی
  • وجه زیبای کش های ارتودنسی رنگارنگ

زمان و چگونگی تعویض کش ارتودنسی

متخصص ارتودنسی با توجه به ضخامت و قدرت کش ارتودنسی، زمان تعویض آن را به مراجعه کنندگان خود اطلاع می‌دهد. عموماً کش های ارتودنسی باید بین 6 تا 12 ساعت تعویض شوند. نحوه برداشتن و تعویض کش ارتودنسی را ارتودنتیست به بیمار و یا والدین کودک آموزش می دهد.

سخن پایانی

کش یا الاستیک ارتودنسی یکی از انواع لوازم جانبی ارتودنسی مانند مینی ایمپلنت ارتودنسی و فیس ماسک ارتودنسی می‌باشد. این ابزارهای ارتودنسی به اثرگذاری سریع‌تر و بهتر درمان ارتودنسی کمک می‌کند. مداومت در استفاده از کش های ارتودنسی در مدت زمان مشخص شده توسط ارتودنتیست، از اهمیت بالایی برخوردار است.

دکتر محمد ناصری در اصفهان انواع خدمات درمانی ناهنجاری‌های دندان و فک با ارتودنسی را ارائه می‌دهند. برای دریافت نوبت معاینه و مشاوره رایگان با مطب ایشان با شماره تماس 09130211313 حاصل فرمایید.

مقالات ارتودنسی جدید

صفحات بروز رسانی شده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید