یکی از شایعترین سوالات بیمارانی که قصد انجام ارتودنسی دارند این است که آیا سیگار بر درمان ارتودنسی تاثیری دارد؟ بهترین متخصص ارتودنسی اصفهان درپاسخ به این سوال مراجعهکنندگان گرامی اینگونه جواب میدهند: سیگار کشیدن با تأثیرات شیمیایی که بر دندانها و لثه و حتی خود براکت ها و بریس های ارتودنسی میگذارند باعث عدم موفقیت در درمان ارتودنسی میشوند. در این مقاله به بررسی عوارض استعمال سیگار و قلیان بر درمان ارتودنسی میپردازیم.
فهرست مطالب
- 1 اثرات استعمال سیگار و دخانیات بر مکانیسم حرکت دندانها در ارتودنسی
- 2 چگونه سیگار کشیدن موجب آسیب زدن به دندانهای ارتودنسی شده میشود؟
- 3 سیگارکشیدن و افزایش مدت درمان ارتودنسی
- 4 آیا امکان دارد با دندانهای ارتودنسی شده سیگار مصرف کنیم؟
- 5 نکات بهداشتی و مراقبتی برای دندانهای ارتودنسی شده در برابر عوارض سیگار
- 6 آیا قلیان کشیدن همانند سیگار بر دندانهای ارتودنسی شده اثر سوء دارد؟
اثرات استعمال سیگار و دخانیات بر مکانیسم حرکت دندانها در ارتودنسی
مواد شیمیایی موجود در دود دخانیات با انجام واکنشهای بیوشیمیایی، بر بافت نرم دهان تأثیر میگذارند و موجب تحلیل بافت لثه میشوند. مادهای در دود سیگار وجود دارد که جریان خونرسانی به بافت لثه را کاهش میدهد و درنتیجه دریافت اکسیژن و مواد مغذی موردنیاز لثهها مختل میشود و درنهایت احتمال لق شدن دندان را افزایش میدهد و در صورتیکه لثهها مقاومت و استحکام لازم برای نگهداشتن دندان را نداشته باشند، فرایند حرکت دندانهای ارتودنسی شده را مختل میشود.
یکی دیگر از اثرات سیگار بر لثه، کاهش توان مقاومت ایمنی است. سیگار توازن طبیعی فلور میکروبی دهان را برهم میزند و میزان فعالیت آنها را افزایش میدهد که این دو عامل باعث ایجاد بیماریهای لثه شده و درنتیجه دندانها و استخوانهای نگهدارنده آسیب میبینند. اگر بیماریهای پریودنتال بهموقع درمان نشوند دستگاههای ارتودنسی نمیتوانند بهدرستی دندانها را جابهجا کنند.
چگونه سیگار کشیدن موجب آسیب زدن به دندانهای ارتودنسی شده میشود؟
آسیب دیدن مینای دندان یکی از اثرات جبرانناپذیر استعمال دخانیات بهویژه سیگار و قلیان میباشد. طبق توصیههای بهترین متخصصین ارتودنسی اصفهان یکی از مهمترین اقدامات در درمان ارتودنسی مراقبت ویژه از مینای دندانها میباشد و رعایت بهداشت دندانهای ارتودنسی شده از اهمیت زیادی برخوردار است.
دود سیگار حاوی نیکوتین و سموم شیمیایی است که با واکنش دادن با مینای دندان موجب زرد شدن و بدرنگ شدن دندانهای ارتودنسی شده میشود و هنگامیکه مینای دندان آسیب ببیند راه ترمیمی طبیعی برای آن وجود ندارد. ازاینجهت رعایت بهداشت اصولی دندانها و استفاده از مسواکهای مخصوص ارتودنسی برای افرادی که در دوران درمان ارتودنسی، سیگار میکشند بسیار حائز اهمیت است.ربطه
علاوه بر تغییر رنگ و زرد شدن دندانها اگر بیمار از ارتودنسی سرامیکی و یا الاینرهای شفاف استفاده میکند در طول دوره درمان، دستگاههای ارتودنسی نیز دچار تغییر رنگشده و درنهایت بیمار نتیجه مطلوب را از درمان خود به دست نمیآورد.
یکی از سؤالات متداول افراد مراجعهکننده که ترک کردن سیگار در دوران ارتودنسی برای آنها مقدور نیست این است که اگر دندانهای آنها دچار زردی و تغییر رنگ شدن چه راهی برای جبران زیبایی آنها وجود دارد؟ طبق توصیه جناب دکتر ناصری متخصص ارتودنسی اصفهان، پس از برداشتن براکت های ارتودنسی با انجام لمینت یا ونیر کامپوزیت، زرد شدن دندانها را میتوان پوشش داد.
یکی دیگر از اثرات شایع سیگار بر دندانهای ارتودنسی شده افزایش روند پوسیدگی دندانها است. افزایش فعالیت باکتریها، اسیدی شدن محیط دهان، کاهش توان ایمنی دهان و بیماریهای لثه که در اثر استعمال سیگار و قلیان بهشدت افزایش مییابد و پوسیدگی دندانها را تسریع میکند. پوسیدهشدن دندانها در طی ارتودنسی علاوه بر طولانی شدن درمان ارتودنسی، باعث تحمیل هزینههای درمانی جانبی به بیمار میشود.
سیگارکشیدن و افزایش مدت درمان ارتودنسی
یکی از عوامل مؤثر بر مدتزمان ارتودنسی، سرعت حرکت دندانها میباشد. جابهجایی دندانهای ارتودنسی شده کاملاً بستگی به وضعیت سلامت استخوان فک، لثهها و خود دندان دارد. استعمال دخانیات بهویژه سیگار و قلیان تأثیر مستقیمی بر تراکم استخوان فک و عفونت لثه دارد. طبق توصیه جناب دکتر ناصری در دوران ارتودنسی سیگار استفاده نشود یا حتیالمقدور دفعات استفاده از سیگار را کاهش دهند تا در روند جابهجایی دندانهای ارتودنسی شده اختلالی ایجاد نشود و مدتزمان درمان افزایش پیدا نکند.
آیا امکان دارد با دندانهای ارتودنسی شده سیگار مصرف کنیم؟
مصرف سیگار و دخانیات در دوران ارتودنسی و یا سایر درمانهای دندانپزشکی مانند جراحی یا ایمپلنت به توصیه متخصصین ارتودنسی کاملاً منع شده است . زیرا صرفا باعث افزایش مدت درمان و آسیبهای جدی که به سلامت دهان و دندان میگذارند، هیچگونه فایدهای نخواهد داشت و درنتیجه بهتر است قبل از شروع ارتودنسی که برای نتیجهبخش بودن درمان، نیاز به همکاری بیمار دارد، سیگار را ترک کنید و با این کار یک قدم بزرگ برای سلامتی جسم و روح خود برداشتهاید.
نکات بهداشتی و مراقبتی برای دندانهای ارتودنسی شده در برابر عوارض سیگار
با رعایت بهداشت و مراقبتهای ویژه از دندانهای ارتودنسی شده میتوان تا حدودی عوارض سیگار را کاهش داد.
- پس از استعمال سیگار دندانها و براکت های ارتودنسی را بهخوبی مسواک بزنید.
- از یک دهانشویه مناسب برای ضدعفونی کردن دهان خود و مقابله با باکتریهای نامطلوب استفاده کنید.
- درصورتیکه خونریزی لثه و یا التهاب در اطراف دندانها مشاهده کردید در اولین فرصت با دندانپزشک خود در میان بگذارید.
- در فواصل معین توسط متخصص ارتودنسی معاینه شوید. تا در صورتیکه براکت های ارتودنسی در اثر بیماریهای دندان و لثه لق شدهاند، اقدامات درمانی لازم را انجام دهید.
- مواد غذایی که موجب تقویت سیستم ایمنی و افزایش تراکم استخوانی میشوند را در رژیم غذایی خود لحاظ کنید.
آیا قلیان کشیدن همانند سیگار بر دندانهای ارتودنسی شده اثر سوء دارد؟
مصرف قلیان نیز همانند سیگار اثر سوء بر دندانهای ارتودنسی شده دارد چراکه دود قلیان حاوی نیکوتین و تار میباشد که با تخریب کردن بافت های دهانی موجب لق شدن براکتهای ارتودنسی میشود و همچنین احتمال ابتلا به سرطان دهان و حنجره را افزایش می دهد. به همین دلیل استعمال هرگونه دخانیات چه در دوران ارتودنسی و یا پس از آن بهشدت منع شده است.
سخن پایانی:
در این مطلب سعی شده است به عوارض ناشی از استفاده سیگار و قلیان در طی دوران درمان ارتودنسی اشاره شود. تأثیرات سوءاستفاده از سیگار روی دندانهای ارتودنسی شده چند برابر آشکار میشوند. افرادی که از سیگار استفاده میکنند بهتر است قبل از انجام ارتودنسی با یک دکتر ارتودنسی متخصص در اصفهان مشورت کنند و سپس اقدام به ارتودنسی کنند. اگر شما درنجفآباد زندگی میکنید و به دنبال بهترین متخصص ارتودنسی اصفهان هستید میتوانید با جناب دکتر محمد ناصری یک مشاوره آنلاین داشته باشید و از توصیههای تخصصی ایشان در این زمینه بهرهمند شوید.