دندان اضافه نوعی ناهنجاری در رشد دندانها است. علت اصلی رشد دندانها بیش از 32 دندان بیماریهای ژنتیکی است. دندانهای اضافه میتوانند در جلوی دهان و همچنین در مجاور دندانهای آسیاب برویند. دکتر محمدناصری متخصص ارتودنسی اصفهان در مورد علت و روش درمانی دندان اضافه در این مقاله توضیح دادهاند، همراه باشید.
فهرست مطالب
دندان اضافه چیست؟
افرادی که دارای دندان اضافه یا (Hyperdontia ) هستند بیش از 32 دندان دائمی در دهان خود دارند و همچنین کودکانی بیش از 20 دندان شیری داشته باشند به دندان اضافه مبتلا هستند. دندان اضافه موجب اختلال در عملکرد صحیح دندانها، تحلیل ریشه سایر دندانها و ظاهر نازیبای لبخند میشود. در مردان احتمال بروز دندان اضافه 2 برابر زنان میباشد. با تشخیص و درمان به موقع میتوان عوارض جانبی پیشگیری کرد.
انواع دندان اضافه
دندان اضافه با توجه به محل رویش آنها در فک به سه دسته تقسیم میشوند.
- رویش دندان اضافه در بخش جلویی دهان که به آن ماگزیلاری مزیودنس میگویند.
- در صورتی که دندان اضافه در قسمت دندانهای آسیاب روییده باشد. دیستومولر یا دیستیوزنس می گویند.
- دندانهای زایشی یا ناتال، دندانهای اضافه هستند که از بدو تولد نوزاد در دهان او وجود دارد.
علت رویش دندان اضافه چیست؟
دلیل اصلی رویش دندان اضافه ژنتیک است که با تداخل در فعالیت برخی سلول موجب رویش دندان اضافه بر روی سقف دهان و لثه کودکان و بزرگسالان میشود.
عوامل مؤثر بر رویش دندان اضافه:
- شکاف لب و کام : کودکانی که به طور مادرزادی شکاف کام، شکاف لب و یا هردو را با هم دارند، احتمال رویش دندان اضافه در آنها بیشتر است. شکاف لب، شکاف کام موجب اختلال فکی و دندانی میشود.
- سندرم گاردنه: این نوع سندرم یک بیماری مادرزادی است که با ایجاد اختلال در رشد بافتهای دهان موجب رشد کردن دندان اضافه شود.
- سندرم اهلرزدانلوس: سندرم اهلر یک بیماری ژنتیکی است که بافت های همبند را تحت تأثیر قرار میدهد. این سندرم با تأثیری که بر روی دندانهای مولر و لثه میگذارد، زمینههای رشد دندان اضافه را فراهم میکند.
- کلید و کرانیال دیسپلازی: یک عامل ژنتیکی است که موجب ناهنجاری دندان مانند دندان نهفته و یا دندان اضافه شود.
روشهای درمان دندان اضافه
نوع درمان با توجه به تعداد دندانهای اضافه محل قرارگیری آنها و وضعیت دندانهای اصلی مشخص میشود. در برخی مواقع میتوان دندان اضافه را جایگزین یک دندان اصلی ازدسترفته نمودار آن استفاده کرد.
کشیدن دندان اضافه: هنگامی که یک یا چند دندان اضافه در مجاور دندانهای اصلی روییده باشند بنا به تشخیص دندانپزشک متخصص، آنها را از دهان خارج میکنند.
ارتودنسی: درصورتیکه فک فضای کافی داشته باشد و دندانهای دائمی و اضافه سالم باشند، متخصص ارتودنسی به وسیله ارتودنسی ثابت دندانها را مرتب میکند.
عوارض عدم درمان دندان اضافه
دندان اضافه یک ناهنجاری دندانی محسوب میشود که باید بلافاصله پس از تشخیص، درمان شود. از جمله عوارض وجود دندان اضافه در دهان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- به هم ریختگی دندانها و ظاهر نازیبای دندانها
- پوسیدگی دندانها
- تحلیل ریشه
- به هم زدن رشد طبیعی دندانهای دائمی
- ایجاد اختلال در جویدن و تکلم
اگر یک یا چند دندان اضافه در دهان خود یا کودکتان مشاهده کردید به هیچ عنوان نگران نباشید چرا که با مراجعه به یک دندانپزشک متخصص ناهنجاریهای دندانی یا همان ارتودنتیست، به سادگی ازدحام و شلوغی دندانها را رفع کنید. علت مهم درمان دندانهای اضافه این است که، موجب پوسیدگی و تحلیل ریشه دندانهای مجاور نشوند.
دکتر ناصری در اصفهان انواع خدمات درمان ناهنجاری های دندان و فکی را برای کودکان وبزرگسالان با بهترین تنیجه و در کوتاه ترین زمان ممکن انجام می دهند. برای دریافت نوبت معاینه رایگان می توانید با شماره 09130211313 تماس بگیرید.