دندان نیش نهفته یک ناهنجاری دندانی محسوب میشود که به علت ناهماهنگی و نامتقارن بودن رشد دندانهای دائمی اتفاق میافتد.ارتودنسی دندان نیش نهفته از جمله بهترین روش درمانی این ناهنجاری است. در صورت تشخیص زودهنگام نهفتگی دندان نیش، میتوان بدون نیاز به جراحیهای پیچیده، این عارضه را درمان کرد.
اگر احساس می کنید دندان نیش کودکتان تا 13 الی 14 سالگی رشد نکرده است، بهتر است این مقاله را مطالعه کنید. دکتر محمد ناصری متخصص ارتودنسی در اصفهان اطلاعات مفید و جامعی را در مورد دندان نیش نهفته و درمان آن ارائه کرده اند لطفاً تا پایان در این مقاله با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
دندان نیش نهفته چیست؟
دندان نیش نهفته به حالتی گفته میشود که دندان نیش به طور کامل از لثه خارج نشود و یا تنها قسمتی از تاج آن از لثه خارج شودT که در این حالت به آن دندان نیمه نهفته میگویند.
دندان نیش، جزء آخرین دندانهای دائمی است که در سن 11 تا 12 سالگی میروید؛ و به همین دلیل ممکن است برای رویش این دندان، فضای کافی روی قوس فک نباشد؛ و سایر دندانها فضای رشد این دندان را گرفته باشند.
دندان نیش دو عدد در فک بالا و دو عدد در فک پایین قرار دارد. احتمال بروز نهفتگی برای دندانهای فک بیشتر از فک پایین است. در صورتی که دندان نیش نهفته درمان نشود، خطراتی را برای سلامتی دهان و دندانها به همراه خواهد داشت. مهمترین اقدام برای درمان دندان نیش نهفته تشخیص زود هنگام آن در سنین کودکی است. انجمن ارتودنتیست های امریکا و اکثر متخصصین ارتودنسی پیشنهاد میکنند که کودکان در سن 7 سالگی برا معاینه ناهنجاری های فکی و دندانی به متخصص ارتودنسی کودکان مراجعه کنند.
انواع دندان نیش نهفته
دندان نیش نهفته بر اساس موقعیت و زاویه دندان در دو نوع لیبال و پالاتال هستند. دندان نیش نهفته لیبال به حالتی گفته می شود که زاویه دندان نیش به سمت بیرون و لب باشد. دندان نیش نهفته لیبال که شایع تر از نوع دیگر است، به علت کمبود فضا در قوس فک ایجاد میشود.
در صورتی که دندان نیش به سمت کام مایل باشد، نهفتگی نوع لیبال گفته میشود. علت این نوع نهفتگی انحراف دندان نیش از مسیر صحیح خود در هنگام جوانه زدن است.
علت بروز دندان نیش نهفته چیست؟
دلیل اصلی بروز دندان نیش نهفته، خارج شدن دندان از مسیر اصلی رشد و نهفته ماندن آن در زیرخط لثه است. اکنون دلایلی که باعث نهفتگی دندان نیش می شوند را بررسی میکنیم:
- کوچک بودن فک: هنگامی که قوس فک فضای کافی برای رشد دندانها را نداشته باشد، موجب میشود دندانهای دائمی برای خارج شدن از لثه منحرف شوند و یا زیرخط لثه باقی بمانند. دستگاه کسپدریالاتال یک نوع ابزار ارتودنسی است که موجب گسترش فک بالا و فک پایین میشود و فضای کافی برای بیرون آمدن دندانهای نهفته و مرتب شدن دندانها ایجاد میکند.
- اختلال بلع: هنگامی که کودکان در موقع غذا خوردن به دندانهای جلویی خود فشار وارد کنند، موجب اختلال در هماهنگی دندانها میشود.
- دندانهای اضافه :وجود دندانهای اضافه روی قوس فک موجب به هم ریختن نظم و رویش دندان و خارج شدن دندانهای دائمی و از محل رشد اصلی خود میشود. متخصص ارتودنسی با ارتودنسی همراه با کشیدن دندان مشکل ازدحام دندانی را برطرف میکند و سپس دندانهای نهفته مانند دندان نیش نهفته در جای اصلی خود قرار می گیرد.
- زود از دست دادن دندانهای شیری: در کودکانی که دندانهای شیری زودتر از موعد خود بیافتند، دندانها به سمت فضای خالی حرکت می کنند و باعث میشوند بخشی از دندان نهفته باقی بماند. متخصص ارتودنسی برای جلوگیری از این عارضه در جای خالی دندان افتاده، فضا نگهدار نصب میکند.
در صورتی که مایلید زمانبدی رشد دندانهای کودکتان را بدانید، مقاله دندان تا چند سالگی در میآید؟ را مطالعه فرمایید. - عوامل ژنتیکی، رشد کند دندان نیش، مشکل در ساختار استخوان فک و اپن بایت از جمله دیگر عواملی هستند که در نهفتگی دندان نیش مؤثر میباشند.
درمان دندان نیش نهفته
ارتودنسی و جراحی دو درمان متداول برای دندان نیش نهفته هستند. با تشخیص زود هنگام دندان نیش نهفته در کودکان و انجام ارتودنسی پیشگیرانه میتوان از بروز این عارضه جلوگیری به عمل آورد؛ و همچنین دندان نیش نهفته را بدون نیاز به جراحی میتوان درمان کرد. درمان دندان نیش نهفته با توجه به سن بیمار، علت نهفتگی و زاویه دندان نیش مشخص میشود.
درمان دندان نیش نهفته با ارتودنسی
ارتودنسی دندان نیش نهفته با هدف ایجاد فضای لازم در قوس دندانی و هدایت دندان نیش محل اصلی خود انجام می شود. در قدم اول یک عکس رادیوگرافی از دهان بیمار گرفته می شود تا موقعیت دندان نیش، زاویه نهفتگی دندان و موقعیت سایر دندانها مشخص شود.
- متخصص ارتودنسی به کمک ابزارهای ارتودنسی مانند وسیع کننده کام و یا براکت های ارتودنسی فضای لازم را برای بیرون آمدن نیش نهفته ایجاد می کند.
- در برخی بیماران نیاز است تا دندانهای شیری کشیده شوند تا مسیر رشد دندان دائمی نیش باز شود.
- در صورت صلاحدید دندانپزشک متخصص به کمک جراحی لثه، بافت هایی که مانع حرکت و بیرون آمدن دندان نهفته هستند، برداشته میشوند.
- سپس ارتودنتیست، بریس های ارتودنسی را به گونه ایی تنظیم می کند که موجب هدایت مسیر حرکت دندان نیش نهفته شود.
- پس از طی کردن مدت درمان ارتودنسی، دندان نیش هم تراز و هماهنگ با سایر دندانهای دیگر خواهد بود.
درمان دندان نیش نهفته با جراحی
به منظور جراحی دندان نهفته، ابتدا به بیمار بیحسی تزریق میشود و سپس دندان نیش نهفته را از موقعیت نادرست خود خارج میکنند. درصورتیکه در این روش از براکت های ارتودنسی استفاده شود، طول درمان کوتاهتری خواهد داشت.
کشیدن دندان نهفته و خارج کردن آن
هنگامی که بتوان عارضهی دندان نیش نهفته را با روشهای جراحی و ارتودنسی درمان کرد، دندانپزشک متخصص دندان نیش را از فک خارج می کند. دلایل کشیدن دندان نهفته در برخی از بیماران عبارتاند ا ز:
- انحنای شدید ریشه دندان
- تحلیل ریشه دنان
- نهفتگی شدید و عمیق
- وجود عفونت و کیست
مدت درمان دندان نیش نهفته با ارتودنسی
با توجه به موقعیت دندان نیش نهفته حدود یک الی دو سال زمان قرار برای گرفتن دندان در صحیح خود نیاز است. دراین مدت نیاز است تا به صورت دورهای به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید تا شدت نیروی وارده از طرف براکت های ارتودنسی را با توجه به وضعیت آن مورد بررسی قرار گیرد و آن را تنظیم کند.
هزینه ارتودنسی دندان نیش نهفته
هزینه درمان دندان نیش نهفته به مدت ارتودنسی، نوع دستگاههای ارتودنسی استفاده شده، نیاز و یا عدم نیاز به جراحی لثه و درمانهای دیگر مشخص میشود. برای مشخص کردن حدود قیمت ارتودنسی دندان نیش نهفته به مطب متخصص ارتودنسی مراجعه کنید و پس از معاینه و مشخص شدن طرح درمانی با توجه به وضعیت دندان نهفته از هزینه دقیق ارتودنسی مطلع شوید.
دکتر ناصری به منظور رفاه حال مراجعه کنندگان شرایط ارتودنسی اقساطی در اصفهان را در کلینیک خود فراهم کرده اند. برای دریافت اطلاعات بیشتر با مطب تماس بگیرید.
نهفتگی دندان نیش چگونه تشخیص داده میشود؟
برای تشخیص وجود و یا عدم وجود نهفتگی دندان نیش نیاز است که کودکان را در سن 4 تا 7 سالگی به متخصص ارتودنسی جهت معاینه کامل دندانها و فک مراجعه کنید.
متخصص ارتودنسی به کمک عکس اشعه ایکس دهان و دندان فرد را از منظر ویژگیهای زیرمورد بررسی قرار میدهد تا در صورت تشخیص هریک از علائم زیر درمان انجام شود.
- رشد غیرطبیعی و نامنظم دندانها
- باقی ماندن دندان نیش شیری تا سالگی 13
- عدم رشد دندان نیش دائمی
اگر نگران هستید که، آیا اشعه ایکس در رادیگرافی ارتودنسی برای کودکان خطری دارد یا خیر؟، دکتر ناصری در مقاله ایا اشعه ایکس ارتودنسی خطری دارد؟راجع به عوارض آن، توضیح داده اند.
عوارض عدم درمان دندان نیش نهفته
نهفتگی دندان نیش دندان نیش یک ناهنجاری دندانی محسوب میشود. این عارضه علاوه بر آن که بر ظاهر لبخند و چهره فرد تأثیر میگذارد، به سلامتی و عملکرد اجزای دهان اثر سوء نیز دارد.
حال به برخی از عوارض و خطرات عدم درمان دندان نهفته نیش اشاره میکنیم:
- تحلیل رفتن استخوان فک و کاهش دوام و استحکام سایر دندانها
- به هم ریختگی و عدم هماهنگی در رویش دندانی دائمی
- وجود احساس درد در صورت و فک فرد
- اختلال در عملکرد جویدن
- افزایش احتمال ابتلا به عفونت دندان و دهان و بیماریهای
- آسیب دیدن ریشه سایر دندانها
- امکان ایجاد کیست و تومور در ناحیه دندان نیش نهفته
- افزایش احتمال پوسیدگی و خراب شدن دندانها
نکته پایانی در مورد درمان دندان نیش نهفته
احتمال نهفته ماندن دندان نیش و دندان عقل، نسبت به سایر دندان ها بیشتر است. نهفتگی دندان نیش علاوه بر انکه در ظاهر وترتیب دندان هااختلال ایجاد میکند، در صورت عدم درمان در سلامت دندانها و ریشه انها را به خطر میاندازد. اولویت درمان دندان نیش نهفته ارتودنسی و جراحی برای خارج کردن دندان از زیر لثه است. تا جای ممکن دندان پزشک متخصص سعی میکند، دندان نیش را در دهان نگه دارد و آن را خارج نکند.
دکترمحمد ناصری انواع خدمات ارتودنسی زیبایی، ارتودنسی عقب بودن فک و سایر خدمات در مان ناهنجاری های فکی و دندانی را ارائه میکنند. می توانید برای روز نوبت معاینه رایگان با شماره مطب(09130211313 ) تماس بگیرید.