بعضی از بیماران با این هدف به متخصص ارتودنسی مراجعه میکنند که با انجام ارتودنسی فک پایین، نامنظمی دندانهای پایین و یا ناهنجاریهای فک پایین را درمان کنند. انجام ارتودنسی فک پایین شرایط ویژهای دارد که برای هر بیماری مناسب نیست و باید بنا به تشخیص متخصص صورت گیرد.
چرا که دو فک بالا و پایین باید نسبت به هم و همچنین نسبت به اجزای صورت تراز شوند. اگر فکر میکنید ارتودنسی ثابت فک پایین برای شما مناسب است، پیشنهاد میکنیم در طی یک جلسه ویزیت نزد دکتر محمد ناصری متخصص ارتودنسی، معاینه شوید تا بهترین روش ارتودنسی با توجه به شرایط ویژه دهانی و دندانی شما را در پیش بگیرید.
فهرست مطالب
آیا ارتودنسی تک فک امکانپذیراست؟
انجام ارتودنسی تنها برای یک فک، قابل اجرا میباشد و میتواند برای منظم کردن دندانها و هماهنگ کردن فک پایین با سایر اجزای صورت تأثیر داشته باشد؛ اما تشخیص اینکه آیا شما کاندیدای مناسبی برای ارتودنسی فک پایین هستید یا خیر، تنها با معاینه تخصصی از جانب ارتودنتیست امکانپذیر است.
در حالت کلی این روش از ارتودنسی برای افرادی مناسب میباشد که نامرتبی دندانهای پایین شدید نباشد و تنها یک الی دو دندان نیاز به تغییر موقعیت باشند و بیمار ناهماهنگی جزئی بین فک پایین و فک بالای خود داشته باشد؛ که با تشخیص ارتودنتیست، میتوانید فک پایین خود را ارتودنسی کنید.
اگر فکر میکنید که ارتودنسی تک فک موجب کاهش هزینههای دندانپزشکی شما میشود و یا از ظاهر لبخند خود با براکتهای ارتودنسی رضایت ندارید، دلایل موجهی برای انجام ارتودنسی ثابت فک پایین نیستند. چه بسا با انجام این روش پیامدهای ناگوار دیگری پیش بیاید که مجبور به دوباره انجام دادن ارتودنسی یا جراحی فک شوید.
کاندیدای مناسب ارتودنسی ثابت فک پایین
افرادی که برای ارتودنسی فک پایین مراجعه میکنند، باید وضعیت دندانها و فکها به صورت کاملاً تخصصی توسط متخصص ارتودنسی معاینه شود و همچنین هدف از درمان، که برای مرتب کردن دندانها میباشد و یا به منظور اصلاح کردن ناترازی فک پایین است؟ مشخص شود.
در بعضی از مواقع دندانپزشکان برای رفع مشکلات جویدن، دندانهای فک پایین را درصورتی که ناتراز هستند با انجام ارتودنسی هماهنگ میکنند تا دندانهای فک بالا و فک پایین بهراحتی روی یکدیگر قرار بگیرند تا مشکل فرد در جویدن برطرف شود.
ناهماهنگیهای دندانی شامل:( فاصله بین دندانها، کج بودن دندانها و به هم فشرده بودن دندانها) میباشند که همین امر باعث شده دندانها در یک فک به هم نیرو وارد کرده، که موجب میشود دندانها نتوانند بهخوبی وظیفه خود را انجام داده و فرد هنگام جویدن و تکلم احساس ناراحتی داشته باشد.
عامل دیگری که مراجعهکننده به ارتودنسی ثابت برای فک پایین اقدام میکند، این است که فک پایین نسبت به فک بالاکمی جلوتر یا عقبتر باشد که با انجام ارتودنسی، فک خود را با سایر اجزای صورت هماهنگ کنند. اما متخصصان ارتودنسی در چنین شرایطی درمان خود را تنها بر روی فک پایین متمرکز نمیکنند و هر دو فک بالا و پایین را همزمان نسبت به همتراز میکنند و چه بسا در شرایطی که این ناهماهنگی بین دو فک شدید باشد وتنها ارتودنسی فک پایین موثر نباشد و باعث بروز مشکلاتی جدیدی برای فرد شود.
دندانها و فکین تأثیر مستقیمی بر فعالیتهای طبیعی مانند: تنفس، جویدن و تکلم و همچنین لبخند و ظاهر فرد دارد که اهمیت مراجعه بهموقع به متخصص و تشخیص درست روش ارتودنسی برای گرفتن نتیجه مطلوب را چند برابر میکند. لازم به ذکر است مناسبترین زمان برای رفع ناهنجاریهای فکی دوران کودکی و نوجوانی میباشد چراکه رشد فک در این زمان در حال تکمیل میباشد.
ارتودنسی فک پایین جلو امده
هنگامیکه فک پایین نسبت به فک بالا جلوتر باشد و دوفک نسبت به یکدیگر تراز نباشند نوعی ناهنجاری بایت به نام اندر بایت به وجود میآید . اندر بایت درجه و شدتهای مختلفی دارد اگر اندر بایت درمان نشود مشکلاتی مانند: اختلال فصل گیجگاهی-فکی، دشواری در جویدن، صحبت کردن و ادای بعضی حروف فرد را درگیر میکند. و در بزرگسالی این مشکلات پیچدهتر میشوند.
ارتودنسی فک جلوآمده یکی از روشهای درمان آندربایت خفیف تا متوسط است و در سنینی کودکی با انجام ارتودنسی میتوان نتایج موفقیتآمیزی را برای درمان این ناهنجاری را داشته باشیم ولی در بزرگسالان برای درمان ناهنجاریهای فک در اغلب موارد بهتر است ارتودنسی همراه با جراحی فک صورت گیرد.
ارتودنسی فک پایین عقبرفته
بسیاری از افراد شکل عقب بودن فک پایین را با مشکل جلو بودن فک بالا اشتباه میگیرند در صورتیکه این دو ناهنجاری کاملاً با یکدیگر متفاوت میباشند. بروز این ناهنجاری میتواند در اثر عوامل ارثی و ژنتیکی، عادتهای ناصیحح در کودکی ویا ضربه به فک بالا باشد.
برای درمان فک عقبرفته، به تشخیص دکتر ارتودنتیست از درمان ارتوپدی با ارتودنسی فانکشنال یا هدگیری استفاده میشود که برای کود کان در سنین رشد، مناسبترین زمان برای درمان میباشد و در صورتی که رشد فک تکمیلشده باشد با ارتودنسی جبرانی و با کشیدن چند دندان و ایجاد فضای کافی، کام گسترش مییابد. و اگر ناهنجاری شدید باشد بنا به صلاحدید دندانپزشک متخصص از درمان ارتوسرجری جهت رفع مشکل استفاده میشود.
معایب ارتودنسی تک فک
همانگونه که در قسمت قبل به آن اشاره شد عملکرد صحیح دندانها و فکهای بالا وپایین، کاملاً مرتبط با یکدیگر میباشند. برای مثال اگر فکها نسبت به همانحراف داشته باشند و مانع قرارگیری دندانها رویهم شوند، موجب تشدید اختلالات بایت خواهند شد و یا اگر سطح کام کاهش پیدا کند، فشاری که دندانها به یکدیگر وارد میکنند موجب تحلیل لثه، دندانها و استخوان فک میشود.
نکته دیگری که باید به آن اشاره کرد، صاف شدن دندانهای فک پایین با ارتودنسی ثابت باعث بروز مشکلات بایت بیشتری خواهند شد، هرچند که ظاهر دندانها صاف و مرتب شود. به همین نسبت اگر تنها دندانهای فک بالا ارتودنسی شوند فرد به اوربایت دچار میشود. درنتیجه متخصص هنگام انتخاب روش مناسب برای ارتودنسی فاکتورهای متعددی را در نظر میگیرد، تا درمان برای بیمار ثمربخش باشد و عوارض جدیدی برای او به وجود نیاید و سلامت ایشان را به خطر نیندازد.
ارتودنسی فک پایین بهصورت ثابت
در ارتودنسی ثابت بریسها بر روی دندانها و یا پشت دندانهای پایین تثبیتشده و تا پایان دوره درمان قابل جابجایی و برداشتن نمیباشند. به دلیل مداومتی که در این روش وجود دارد در مدتزمان مشخص، تأثیرات محسوستری نسبت به ارتودنسی متحرک دارند . البته ارتودنسی فک پایین بهصورت متحرک برای دندانهایی که نامرتبی بسیار خفیفی دارند هم قابلاجرا میباشد.
مدت درمان ارتودنسی ثابت فک پایین
یکی از عوامل مهم در تعیین طول درمان ارتودنسی، شدت ناهنجاری دندانی فکی میباشد. البته فاکتورهایی مانند سن مراجعهکننده، همکاری بیمار، نوع و تعداد مراحل درمان، نوع دستگاه ارتودنسی، شرایط بیولوژیکی فرد( تراکم استخوان فرد) بر مدت ارتودنسی بسیار تأثیرگذار میباشد.
بهطور میانگین دندانپزشکان 1.5 تا 2 سال را برای طول دوره درمان ارتودنسی در نظر میگیرند، که در این مدت فرد باید هرماه یکبار معاینه شود و اصلاحات لازم بر روی دستگاه ارتودنسی اعمال شود.
اگر فرد نیاز به تراز کردن فک و مرتب کردن دندانها دارد، اولویت درمان در چنین شرایطی با اصلاح ناهنجاری فک میباشد زیرا هنگامیکه فک بالا و فک پایین در تناسب به یکدیگر نباشند، دندانهای فک پایین را نمیتوان با دندانهای فک بالایی بهدرستی هماهنگ کرد.
فرم دهی فک در سنین پایین اسان تر خواهد بود،چرا که استوان فک هنوز در حال رشد میباشد و همین امر کمک شایانی درکوتاهتر شدن دوره ارتودنسی به بیمار میکند. در حالی که در بزرگسالی پروفیل استخوانی فک متراکم شده است و دیگر در این زمان ارتودنسی روش کارآمدی برای تنظیم فکین نخواهد بود که در این صورت فرد به جراحی فک نیاز پیدا خواهد کرد که موجب طولانی شدن مدت درمان ارتودنسی میشود.
قیمت ارتودنسی فک پایین
هزینه ارتودنسی فک پایین تابع عوامل گوناگونی میباشد که ازجمله این فاکتورها میتوان به شدت نامرتبی دندانها، روش ارتودنسی، کیفیت دستگاهها، تشخیص و مهارت ارتودنتیست،مدتزمان ارتودنسی و غیره اشاره کرد.
ارتودنسی ثابت فلزی یکی از مرسومترین روشهای ارتودنسی میباشد که نسبت به سایر روشهای ارتودنسی ثابت هزینه کمتری دارد. روش ارتودنسی لینگوال که یکی از انواع ارتودنسی نامرئی محسوب میشود و جزء گرانترین ارتودنسی ثابت میباشد اما لازم به ذکر است که درصورتیکه در طی پروسه ارتودنسی به سایر درمان دندانپزشکی مانند عصبکشی، جرمگیری، ترمیم و بازسازی دندانها نیاز داشته باشید بر هزینه کل درمان شما میتأثیرگذارد.
درنتیجه امکان پرداخت اقساطی هزینه ارتودنسی یکی از مزیتها و نکات مثبتی است که شما میتوانید در هنگام انتخاب دندانپزشک مدنظر داشته باشید. به شما پیشنهاد میشود برای اطلاع از قیمت پایهای ارتودنسی و تعرفههای دندانپزشکی با مطب دکتر محمد ناصری متخصص ارتودنسی در اصفهان تماس حاصل فرمایید.
کلام آخر :
ارتودنسی ثابت فک پایین به دلیل اهمیت و حساسیتی که در طی دوره درمان دارد، بسیار مهم میباشد. توصیه ما به شما این است که به دندانپزشک ماهری که تخصص و تجربه کافی و لازم را در این زمینه داشته باشد، مراجعه فرمایید. برایرزرو نوبت با مطب با دکتر محمد ناصری متخصص ارتودنسی اصفهان باشماره 09130211313 تماس بگیرید.
زیرا ارتودنسی کردن دندانهای فک پایین بهتنهایی و تراز کردن آنها با فک بالا، کار بسیار تخصصی میباشد و از حساسیت و ظرافت خاصی برخوردار میباشد. درصورتیکه ارتودنسیست مهارت لازم را نداشته باشد، در نهایت بیمار دچار مشکلاتی جدی در جویدن، تکلم و تنفس خواهد شد.