بروز دیپ بایت موجب میشود که دندان های فک پایین توسط دندان های فک بالا پوشیده شوند. افرادی که به دیپ بایت مبتلا هستند، با جلو آمدن فک بالا حالت چهره انها تغیر میکند، که برای برخی از این عزیزان ناخوشایند است. عدم انطباق دندانها و ناهماهنگی فک در دیپ بایت موجب بروز اختلال های جدی در عملکرد دندانها میشود. دیپ بایت را می توان بدون نیاز به عمل جراحی درمان نمود. یکی از متداولترین روش های درمان ناهجاری های فکی اعمم از دیپ بایت کراس بایت و… ارتودنسی است. دکتر محمد ناصری متخصص ارتودنسی اصفهان علل بروز دیپ بایت و انواع روش های درمان ان را در این مقاله توضیح داده اند. با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
دیپ بایت چیست؟
دیپ بایت یکی از انواع مال آلکوژن های دهانی است. افرادی که دندانهای فک بالا جلوتر از دندانهای فک پایین است و روی آنها را پوشانده است، اصطلاحاً مبتلابه دیپ بایت هستند. در حالت عادی دندانهای فک بالا حدود 1 تا 2 میلیمتر جلوتر از فک پایین است؛ اما در دیپ بایت دندانهای فک بالا به صورت تشدید شده ای جلوتر هستند. به عبارتی دیگر دیپ بایت حالت تشدید شده اروبایت است. دیپ بایت در دو حالت بروز پیدا می کند که شدت عوارض آنها با یکدیگرمتفاوت است و متعاقباً درمان گوناگونی نیز دارد.
دیپ بایت اولیه:
در مراحل اولیه ابتلا به دیپ بایت فرد متوجه علائم ظاهری مانند تغییر کردن حالت و لبها چهره به دلیل جلو آمدن فک و شکستگی و لب پریدگی دندانها میشود. در اثر ساییده شدن دندانهای فک بالا و پایین، لایههای دندان نازک شده و تخریب میشوند. در اثر فشاری که دو دندانهای فک بالا و پایین وارد میکنند، دندانها دچار شکستگی و لثه دچار خونریزی ناگهانی میشوند.
دیپ بایت پیشرفته
در مرحله پیشرفته دیپ بایت، این ناهنجاری فکی آسیبهای شدیدی را به ریشه دندانها، استخوان فک و لثهها وارد میکند. درد شدید دندانها، درد در مفصل گیجگاهی فکی تحلیل لثه ازجمله پیامدهای دیپ بایت شدید است.
دلایل بروز دیپ بایت چیست؟
علل اصلی بروز دیپ بایت ریشه در ژنتیک دارد. فردی که سابقه ناهماهنگی فکی، ناهنجاری در رشد دندان در خانواده او باشد، احتمال دچار شدن به دیپ بایت در او بسیار بالا است. البته رفتارها و عادتهای کودکی در رشد فک و دندانها اختلال ایجاد میکند. فرد در سنین بالاتر درگیر مشکلاتی مانند دیپ بایت میشود.
رشد غیرطبیعی فکین مانند جلوزدگی فک بالا، عقب بودن فک پایین و رشد نامتناسب فک از عواملی هستند که میتوانند در صورت عدم انجام ارتودنسی پیشگیرانه در کودکی، در بزرگسالی منجر به مال آلکوژن شوند.
رشد بیش از حد دندانهای جلویی یا بزرگ بودن دندانها نسبت به استخوان فک و در حالت کلی عدم تناسب بین دندانها و فک دلیلی برای بروز ناهنجاری دیپ بایت است.
علائم بروز دیپ بایت
شدت بروز علائم دیپ بایت بستگی به میزان پیشرفت این ناهنجاری دارد. در صورت مشاهده این علائم بهتر است برای معاینه به متخصص ارتودنسی مراجعه فرمایید. تا قبل از آنکه آسیبهای جدی به دندانها و فک وارد شود ف برای درمان آن اقدام کنید. علائم دیپ بایت به شرح زیر میباشد:
- درد در مفصل فک
- سردرد
- دندان قروچه
- سایش دندانهای فک بالا و پایین
- نازک شدن دندان
- خونریزیهای ناگهانی از لثه
- التهاب لثه
- اختلال در عملکرد جویدن
دیپ بایت چگونه تشخیص داده میشود؟
هر فرد در مرحله اوئل از طریق تغییراتی که در چهره یا در عملکرد دندانهایش متوجه میشود از جمله علائم ناهنجاریهای فکی دندانی برای وی محسوب میشود. فرد با مشاهده هر یک از علائم ظاهری بالا در طولانیمدت باید به دندانپزشک متخصص ارتودنسی مراجعه کند.
متخصص ارتودنسی به وسیله عکس اشعه ایکس وضعیت دندانها و فک بالا و پایین را معاینه میکند. سپس تشخیص میدهد به کدم یک از انواع مال آلکوژن مبتلا شدهاید. در اغلب افراد بین سن 7 تا 12 سالگی ناهنجاریهای فکی دندانی نمایان میشوند. به همین دلیل انجمن ارتودنتیستهای آمریکا توصیه میکنند که کودکان در سن 7 تا 9 سالگی باید توسط متخصص ارتودنسی کودکان معاینه شوند.
راههای درمان دیپ بایت
نوع درمان دیپ بایت با توجه به شدت ناهنجاری و سن بیمار و وضعیت سلامتی دندانهای او تعیین میشود. به طور کلی میتوان دیپ بایت را با عمل جراحی فک و یا بدون انجام هرگونه جراحی انجام داد. برای درمان دیپ بایت در افراد بزرگسال که به دیپ بایت پیشرفته مبتلا هستند و رشد استخوان فک آنها کامل شده است، جراحی فک پیشنهاد میشود.
حال به سایر روش های درمان دیپ بیت بدون جراحی میپردازیم:
درمان دیپ بایت با ارتودنسی
ارتودنسی یکی از درمانهای متداول برای دیپ بایت است. متخصص ارتودنسی به کمک ارتودنسی ثابت فک بالا و یا ارتودنسی متحرک با اصلاح موقعیت دندانهای فک بالا و دندانهای فک بالا و پایین را هماهنگ میکند.
در برخی از بیماران که فک بالا بیش از اندازه از فک پایین جلوتر است ابتدا جراحی فک انجام می شود و پس از ارتودنسی برای تثبیت نتایج و هماهنگ کردن دندانها استفاده میشود.
کشیدن دندان
اگر علت دیپ بایت کوچکی فک و بیرون زدگی دندان به علت نبود فضای کافی باشد، کشیدن دندان راهی برای ایجاد فضا در فک و درمان دیپ بایت است. با فراهم شدن فضای کافی دندانها به درستی در جای خود قرار میگیرند و دیگر حالت بیرون زده نخواهد داشت. ارتودنسی همراه با کشیدن دندان بهعنوان یک مرحله تکمیلی برای برخی از بیماران تجویز میشود.
استفاده از بایت پلیت
بایت پلیت یک وسیله شبیه ریتینر یا وسیع کننده کام است که تعادل را بین رشد دندانهای جلویی و عقبی برقرار می کند. بایت پلیت برای درمان اوربایت و دیپ بایت کاربرد دارد.
نمونه درمان های موفق ارتودنسی دکتر ناصری متخصص ارتودنسی در اصفهان
عوارض عدم درمان دیپ بایت
هدف از درمان دیپ بایت تنها به برقراری تناسب بین اجزای صورت و زیبایی لبخند محدود نمیشود. بلکه درمان دیپ بایت برای حفظ سلامتی دندانها و لثه ها و استخوان فک بسیار ضروری و لازم است.
- عدم عملکرد صحیح دندان ها
- زخم شدن و خونریزی لثه ها
- لبپر شدن و شکستن دندان ها
- تاثیر منفی بر چهره و ریبایی لبخند
- درد های شدیدی در قسمت فک
سخن پایانی
دیپ بایت جزو ان دسته از ناهنجاری های دندانی فکی است که بهتر است در سنین پایین درمان شود، تا فرد دچار اسیب های جدی مانند تحلیل استخوان فک و لثه نشود. ارتودنسی در طی زمان با اصلاح موقعیت دندان ها و فک موجب بهبود علائم دیپ بایت و حفظ سلامت دندان ها و لثه میشود. دکتر ناصری انواع خدمات درمان ما اکلوژن را در اصفهان ارائه می دهند برای دریافت نوبنت معاینه رایگان با شماره 09130211313 تماس بگیرید.