برگشت ارتودنسی + راه های درمان آن

برگشت ارتودنسی یک حقیقت تلخ اما قابل پیشگیری و درمان است. کج شدن دندان ها یا ایجاد فاصله بین دندان ها پس از ارتودنسی نمونه هایی از برگشت نتایج ارتودنسی هستند. ارتودنسی بهترین روش درمان ناهنجاری های دندانی وفکی است که موفقیت ان به بیش از 95% است؛ اما حرکت دندان ها و تغییرات فرم صورت با افزایش سن اتفاقی طبیعی است.

برگشت ارتودنسی میتواند چس از چند ماه یا حتی پس از چند سال بروز کند؛ اما این ‌یک اتفاق غریب و جدید برای متخصصان ارتودنسی نیست و راه‌حل‌ها و درمان‌های گوناگونی برای ان در نظر گرفته‌اند. اگر بریس های ارتودنسی را برداشته‌اید و احساس می‌کنید ناهنجاری‌های دندانتان مجدد برگشته‌اند، این مطب از دکتر محمدناصری متخصص ارتودنسی در اصفهان را بخوانید و با آگاهی برای درمان اقدام کنید.

مشاوره وتماس با دکتر محمد ناصری متخصص ارتودنسی اصفهان

برگشت ارتودنسی چیست؟

برگشت ارتودنسی اصطلاحی است که در مواقعی که نتایج ارتودنسی از بین رفته و دندان‌ها مجدد نامرتب می‌شوند گفته می‌شود. بازگشت ارتودنسی تنها برای درصد کمی از بیماران  اتفاق می‌افتد. برگشت ارتودنسی به معنای از بین رفتن تمامی زحمات چندین ماهه بیمار و متخصص ارتودنسی است. شدت برگشت ارتودنسی برای افرادی که دچار آن می‌شوند بستگی به روند درمان آن‌ها و میزان ناهنجاری اولیه دهان‌شان است.

 مرتب کردن دندان‌ها و درمان مشکلات فکی درمان سه مرحله‌ای است. مرحله اول انجام اقدامات لازم مانند کشیدن دندان، جراحی فک و درمان بیماری‌های پریودنتال است تا دندان‌ها برای نصب بریس آماده شوند. مرحله دوم هماهنگ شدن دندان‌ها و فک با یکدیگر به کمک بریس های ارتودنسی است. مرحله سوم که از نتایج دو مرحله قبل را تثبیت می‌کند، استفاده از ریتینر یا نگهدارندِ ارتودنسی است.

از کجا بدانیم آیا برگشت نتایج ارتودنسی برای ما اتفاق میافتد یا خیر؟ برگشت ارتودنسی یک اتفاق بیولوژیک بوده که عواملی مانند افزایش سن ژنتیک دندان قروچه آسیب شدید دهان و بیماری‌های دهان به آن شدت می‌بخشند. برای آنکه پس از گذشت چند ماه یا جند سال شاهد بازگشت نتایج ارتودنسی نباشید و ارتودنسی مجدد انجام ندهید با مشورت پزشک خود از نوع مناسب نگهدارندِ استفاده کنید.

بازگشت ارتودنسی بیشتر در دندان‌های جلویی فک بالا و پایین مشهود می‌شود. حرکت دندان‌ها بعد از ارتودنسی پدیده‌ای قابل‌کنترل است.

درمان برگشت ارتودنسی

درمان اصلی برگشتن نتایج ارتودنسی استفاده از ریتینر برای مدت مشخص است. نگه‌دارنده ارتودنسی ابزاری که برای همه افراد پس از ارتودنسی تجویز می‌شود تا از حرکت دندان‌ها بعد از ارتودنسی جلوگیری شود.

اگر دندان‌ها به‌شدت نامرتب شدند و یا در اثر حادثه‌ای فک آسیب دید و نظم دندان‌ها مختل شد احتمالاً نیاز به ارتودنسی مجدد خواهد بود.

ارتودنسی فوری نیز راهکار دیگری است برای افرادی که پس از چند سال دندان‌هایشان مقداری متمایل شده و می‌خواهند لبخندی زیبا و یکدست داشته باشند. ارتودنسی فوری یک درمان زیبایی است که با نصب لیمنت بر روی دندان فاصله ناچیز بین آن‌ها را پوشش داده و ظاهری بی‌نقص برای دندان‌ها به ارمغان می‌آورد.

استفاده از لمینت دندان تنها برای افرادی مجاز است که به تشخیص ارتودنتیست نیازی به ارتودنسی نداشته باشند.

ریتینر ارتودنسی نگه‌دارنده ارتودنسی

ریتینر ها یا نگه دارنده‌های ارتودنسی در دو نوع متحرک و ثابت هستند. ریتینر متحرک در دو نوع هالی و اسیکس هستند. افراد موظف اند، برای جلوگیری از برگشت ارتودنسی یا درمان کجی دندان ها بعد از برداشت بریس ها  طبق دستور دکتر ارتودنسی،  برای ساعاتی در طی روز از آن استفاده کنند.

ریتینر یا نگهدارنده ارتودنسی

  • ریتینر هالی از یک صفحه آکریلیک که سقف دهان قرار می‌گیر‌د و سیم فلزی که در تماس با دندان‌ها است تشکیل ‌شده است. این نگه‌دارنده از تغیر موقعیت دندان‌ها و برگشت مشکلات فکی جلوگیری می‌کند.
  • ریتینر اسیکس همان الاینر شفاف است که در ارتودنسی نامرئی نیز کاربرد دارد. الاینر های شفاف برای هر فردی متناسب با دندان‌ها و فک او ساخته می‌شوند.
  • نگه‌دارنده ثابت مکانیسمی همانند بریس های ارتودنسی لینگوال دارد و پشت دندان‌های فک پایین نصب می‌شوند. دکتر ارتودنسی وظیفه نصب اصلاح و برداشتن نگه‌دارنده‌های ثابت را دارد.

عدم برگشت ارتودنسی به میزان تعهد فرد به استفاده از نگه‌دارنده ارتودنسی (به ویژه نوع متحرک آن) دارد. نگه‌دارنده ه ثابت به دلیل آنکه در طی مدت مشخص شده همیشه روی دندان‌های فرد است، کاملاً نتیجه‌بخش است و فرد دیگر دچار مشکل بازگشت ارتودنسی نخواهد شد.

علت کج شدن دندان بعداز ارتودنسی

کج شدن دندان بعد از ارتودنسی می‌تواند به دلایل مختلفی مانند ژنتیک، ایجاد فضای خالی، وارد شدن فشار مداوم به دندان، دندان‌قروچه و یا حادثه رخ دهد. رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان و عدم انجام مراقبت‌های پس از ارتودنسی نیز از علت‌های کج شدن دندان پس از اتمام دوران ارتودنسی است.

دندان کج شده بعد از ارتودنسی را به سه روش درمانی از جمله ارتودنسی مجدد، لمینت سرامیکی و استفاده از نگه‌دارنده صاف کنید. انتخاب درمان مناسب بر عهده دکتر ارتودنسی است. دندان‌پزشک ارتودنسی با کمک عکس اشعه ایکس وضعیت ریشه دندان کج شده نسبت به سایر دندان‌ها را مشاهده کرده و به نسبت ان درمان مناسب را بهِ شما پیشنهاد می‌کند.

اگر درمورد مضرات اشعه ایکس در عکس برداری ارتودنسی نگران هستید، مقاله آیا اشعه ایکس برای ارتودنسی بی خطر است؟ را مطالعه فرمایید.

مهم‌ترین اقداماتی که می‌توانید برای جلوگیری از کج شدن دندان‌ها بعد از ارتودنسی انجام دهید، استفاده از ریتینر در هنگام خواب است که از هرگونه حرکت دندان‌ها و بازگشت ارتودنسی نیز جلوگیری می‌کنید. دوم رعایت بهداشت دهان به ‌صورت اصولی و مداوم است. پس از برداشتن و دی‌باندینگ ارتودنسی دندان‌ها و لثه بسیار حساس هستند و به مراقبت بیشتری نیاز دارند.

کج شدن دندان ها بعد از ارتودنسی

 

حرکت دندان بعد از ارتودنسی

در همه افراد با افزایش سن و رشد و تغییرات صورت، به دنبال ان نیز فک تغیر می‌کند و دندان‌ها نیز آهسته و پیوسته حرکت می‌کنند، همه این اتفاقات در حالی رخ می‌دهد که کمتر افرادی متوجه آن می‌شوند. حرکت دندان‌ها پس از ارتودنسی نیز اتفاق میافتد، اما حرکتی که موجب نامرتب شدن دندان‌ها و به هم خوردن نظم آن‌ها شود مشکلی است که باید از وقوع ان پیشگیری کنید.

اگر هم دندان‌هایتان بعد از ارتودنسی حرکت کردند و نامرتب شدند جای نگرانی نبوده با کمک ارتودنسی پشت دندانی و یا الاینرهای شفاف پس از چند ماه دوباره دندان‌ها به حالت اول برمی‌گردند.

جلوگیری از حرکت دندان بعد از ارتودنسی با ریتینر

برای اشنایی با نحوه مرتب شدن دندان ها در ارتودنسی به مقاله مکانیسم حرکت دندان در اتوردنسی مراجعه کنید.

حرکت شدید دندان‌ها بعد از ارتودنسی بیشتر برای افرادی رخ می‌دهد که دندانی مانند عقل یا دندان نهفته را بعد از ارتودنسی بکشند. دندان‌ها تمایل دارند به سمت فضای خالی حرکت کنند، به همین دلیل نیاز است تا جای دندان خالی‌شده سریعاً با ایمپلنت یا ارتودنسی پرشود.

یک دکتر ارتودنسی خوب قبل از نصب بریس های ارتودنسی کل فک را از نظر دندان نیش نهفته  موقعیت دندان عقل و دندان اضافه بررسی می‌کند و با توجه به آن‌ها برنامه درمانی را طرح ریزی می‌کند تا فرد پس از اتمام مدت ارتودنسی درگیر مشکلات بعد ارتودنسی مانند بازگشت دندان‌ها به حالت قبلشان نشود.

بسیاری از افراد از انجام ارتودنسی همراه با کشیدن دندان امتناع می‌کنندو گمان میکنند تاثیر منفی برلبخندشان دارد. برای تصیم گیری راحتر و کسب اطلاعات بیشتر در مورد روند درمان مقاله ارتودنسی با کشیدن یا بدون کشیدن دندان را مطالعه کنید.

نمونه درمان های موفق ارتودنسی توسط دکتر ناصری در اصفهان 

فاصله افتادن بین دندان‌ها بعد از ارتودنسی

افرادی پس از ارتودنسی، فضای خالی بزرگی بین دندان‌هایشان به وجود می‎‌اید، دندان ها به سمت فضای خالی دندان‌ها حرکت کرده و باعث می‌شود دوباره بین دندان‌ها به ویژه دندان‌های جلو فاصله ایجاد شود.

فاصله افتادن بین دندان ها تنها به معنای بازگشت ارتودسی نیست و فاصله بین دندانها بعد از ارتودنسی میتواند به دلایل دیگری از جمله بیماری پریودنتال، بزرگ شدن زائده لیبال فرنوم و ریفلاکس بلع نیز ایجاد شود.

فاصله افتادن بین دندان ها بعد ارتودنسی

تشخیص علت ایجاد فاصله بین دندانها باید توسط دکتر متخصص فک و دهان صورت گیرد تا علت و درمان ان مشخص شود. پیشنهاد ما به شما این است که اقدامی برای درمان خانگی فاصله بین دندان ها پس از ارتودنسی نکنید. چرا که دندان ها بافت لثه و پروفیل استخوان فک اسیب می‌بینند و متحمل درمان ها پیچیده می‌شوید.

امکان برگشت ارتودنسی و ارتودنسی مجدد برای چه کسانی بیشتر است؟

برگشت ارتودنسی برای تمامی افرادی که درمان خود را به پایان نرسانند و در نیمه مسیر ان را رها کنند، امکان دارد. کودکانی که ارتودنسی انجام می‌دهند حتماً باید از رییتنر استفاده کنند چرا که تا سن بلوغ و تا زمانی که رشد فک ادامه دارد احتمال باز گشت ارتودنسی وجود دارد و باید مداومت بیشتری به خرج دهند.

افرادی که به صورت اصولی درمان ارتودنسی را به پایان برسانند و پس از آن از ریتینر ارتودنسی تا زمانی که دندان‌ها و فک در موقعیت جدید خود تثبیت نشده‌اند استفاده کند.

امکان به هم ریختن دوباره دندان‌ها پس از ارتودنسی برای افرادی که درمان اصولی انجام نداده‌اند اتفاق میافتد برخی برای پرداخت هزینه کمتر به یک دندان‌پزشک غیرحرفه‌ای مراجعه می‌کنند که در نهایت با هدر دادن هزینه و وقت خود، پس از گذشت مدتی باید هزینه مضاعفی برای درمان مشکلات پس از ارتودنسی مانند تحلیل ریشه دندان و لق شدن دندان باید پرداخت کنند.

برای مشاوره قبل و بعد از ارتودسی در اصفهان می‌توانید به مطب دکتر ناصری در خیابان چهارراه پلیس مراجعه کنید. اگر مراجعه حضوری به مطب برای شما نیز مشکل است، می‌توانید مشاوره انلاین با ایشان داشته باشید. برای دریافت نوبت با شماره 09130211313 تماس بگیرید.

مقالات ارتودنسی جدید

صفحات بروز رسانی شده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید